Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Saponiny

Saponiny jsou skupina chemických látek přirozeně se vyskytujících v mnoha rostlinách. Jsou známy svými zdravotními přínosy, včetně podpory imunitního systému, snižování cholesterolu a prevence některých typů rakoviny. Saponiny také působí jako antioxidanty, které chrání tělo před škodlivými volnými radikály.

V oblasti výživy jsou saponiny ceněny pro své schopnosti zlepšit trávení a podporovat zdraví střev. Mohou také pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat zdravou hmotnost. Saponiny se nacházejí v mnoha druzích ovoce, zeleniny a bylin, včetně fazolí, cizrny, červené řepy, špenátu a quinoy.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda obsah saponinů v syrové zelenině lze snížit kuchyňskou úpravou? A jak na tyto látky působí vaření v páře?
Moc děkuji za odpověď.

Saponiny mají hydrofilní vlastnosti, poměrně dobře se tedy rozpouští ve vodě. Jejich množství v potravinách výrazně snížíte nejen loupáním, mytím či namáčením, ale i vařením (včetně přípravy v páře), případně klíčením a fermentací.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda obsah saponinů v syrové zelenině lze snížit kuchyňskou úpravou?
A jak na antinutriční látky působí vaření v páře?
Moc děkuji za odpověď.

Saponiny mají hydrofilní vlastnosti, poměrně dobře se tedy rozpouští ve vodě. Jejich množství v potravinách výrazně snížíte nejen loupáním, mytím či namáčením, ale i vařením (včetně přípravy v páře), případně klíčením a fermentací.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi