Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Cílem namáčení zrn je potřeba snížit množství antinutričních látek v potravině. Z malé části se do vody uvolňují i některé živiny, ale jedná se o skutečně zanedbatelné množství, v celkovém součtu je tak větším přínosem snížení podílu antinutričních faktorů.
Z důvodu sladké chuti děti vypijí vždy více slazených tekutin, než neslazených, je to podmíněno poměrně silným emočním vztahem ke sladké chuti a současně fyziologicky reakcemi na množství krevního cukru, který má vliv na mozkovou chemii. Dítě v rámci svého vývoje prochází dílčími fázemi, ve kterých sbírá zkušenosti, toto je naprosto důležité pro jeho budoucí život. Nemá proto smysl jej úplně izolovat od sladkostí, na stranu druhou je současně třeba jejich příjem systematicky kontrolovat. Jako rodiče neseme morální i právní odpovědnost za jejich výchovu a vzdělávání, k tomu patří i přístup v oblasti stravování. Z toho vyplývá, že je prostě potřeba kontrolovat alespoň základní věci, vždy ale tak, aby tento proces nevzbuzoval v dítěti zbytečný stres. Objem přijatých tekutin tak není nutné měřit úplně přesně. Pokud už součástí pitného režimu musí být i slazené nápoje, vždy preferujte ředěné lisované šťávy - máte u nich jistotu, že neobsahují aditiva a neriskujete přidaná sladidla navíc. V celkovém součtu by ale vždy měla převažovat čistá voda.
Vzhledem k tomu, že dítě nemá vyvinuté potní žlázy na stejné úrovni, ako dospělí, nereaguje se stejnou citlivostí na pocit žízně jako dospělý jedinec, na stranu druhou ani nedochází k větším ztrátám tekutin. Děti proto nechte pít takový objem tekutin, o který si samy řeknou, v případě nutnosti je občas vybídněte k vyššímu příjmu. Nikdy z toho ale nedělejte "strojový" systém, jakákoli forma nátlaku na dítě se do budoucna může vymstít (poukazuje se na neustále rostoucí počet adolescentů postižených poruchami příjmu potravy).
1. Kmín (resp. látky v něm obsažené) nemá schopnost rozkládat alkaloidy (primárně solanin a chaconin zastoupený v hlízách). Kombinace kmínu s brambory je tradiční ze dvou důvodů:
- Zlepšení chuti brambor, která se v důvodu delšího skladování zhoršuje,
- Podpora trávicích pochodů (kmín potlačuje nadýmání).
2. Toto platí pro přípravu brambor, u kterých je pravděpodobnost vyššího obsahu solaninu. Za normálních podmínek toto v praxi není nezbytně nutné.
3. Batáty neobsahují tyto glykoalkaloidy (jsou typické především pro rod Solanum), jejich konzumace je v tomto směru zdravotně bezpečnější.
Rychlost vstřebávání vody z přijatých tekutin se odvíjí od jejich osmolality (hustoty). Nejrychleji dochází k hydrataci u čisté vody případně z čajů, podstatně pomaleji u nápojů s vyšší hustotou (= větší koncentrací obsažených látek), jako jsou např. mléko či lisované šťávy.
Odpověď tady není jednoznačná, protože výsledek je ovlivňován hned několika zásadními faktory:
1. Obsahem soli v jídle - pokud máte na talíři slaný chod, velmi rychle se z důvodu obsahu sodíku, který váže vodu v mezibuněčném prostoru, zvýší potřeba po konzumaci tekutin. U sladkých variant tomu tak z pochopitelných důvodů není.
2. Stupneň hydratace organismu před jídlem - konzumace stravy v situaci, kdy tělu chybí tekutiny, vždy povede k potřebě pít v průběhu jídla.
3. Zdravotní stav - příjem tekutin v průběhu konzumace stravy bude vždy méně zatěžující u zdravého člověka. Problematické to bude především u jedinců s poruchami trávení (dyspepsie), protože příjem tekutin způsobí zředění trávicích a zažívacích enzymů, což v takových situacích může komplikovat zdravotní stav.
Tyto hodnoty vychází z měření, která jsou ve svých hodnotách zprůměrovaná. Vždy záleží na tom, zda pijete nalačno nebo v průběhu jídla, jaký je podíl soli ve stravě, která váže vodu, roli hraje teplota prostředí, pohlaví, rychlost metabolismu atd. Pokud jste aktivní sportovci, neřešte konkrétní hodnoty, ale pozornost věnujte více subjektivnímu vnímání vlastní potřeby, tedy pocitu. Vyhněte se jen nárazovému příjmu vysokého množství tekutin, které organismus není schopen vstřebat a aktivuje mechanismy jejich vylučování, což ve vztahu ke snaze o efektivní trénink není výhodné.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.