Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Uzeniny

Uzeniny jsou oblíbenou součástí stravy mnoha lidí díky své chuti a praktičnosti. Avšak z hlediska zdraví a výživy jsou uzeniny často považovány za méně zdravou volbu. Obsahují vysoké množství soli a tuku, zejména nasycených tuků, které mohou přispět k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Uzeniny také často obsahují konzervanty, jako jsou dusičnany a dusitany, které mohou být škodlivé pro zdraví.

Navíc, některé studie naznačují, že konzumace uzenin může zvýšit riziko některých typů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva a konečníku. To je pravděpodobně způsobeno kombinací soli, tuku a konzervantů, které uzeniny obsahují. Proto je doporučeno omezit konzumaci uzenin a nahradit je zdravějšími alternativami, jako jsou čerstvé maso, ryby nebo luštěniny.

Hezké odpoledne pane Jelínku,
ráda bych se zeptala ohledně rostlinných bílkovin (Tofu, Tempeh) - jsou v jejich uzené formě vhodné? Nebo je lze považovat za ´uzeniny´ s negativy uzenin v živočíšné podobě?
Děkuji Vám

To je dobrá otázka do diskuze :-)
Zjednodušeně řečeno - jedná se o uzeniny, v tomto směru nesou řadu nutričních nevýhod či přímo negativ běžně spojovaných s procesem uzení:
- vyšší podíl soli (v průměru 1-1,5 g / 100 g potraviny),
- potenciální přítomnost ochucovadel, barviv a zvýrazňovačů chuti (např. drožďový extrakt, karamel, tekutý uzený kouř),
- u potravin uzených teplým kouřem pak rostoucí koncentrace karcinogenních látek.
Výše uvedená negativa ale nenajdete úplně u všech výrobců, vždy záleží na výrobních procesech, které si firmy korigují sami (kvalita dřeva, čas zauzení, používání filtračních zařízení na kouř apod.). Rozdíly v kvalitě proto umí být výrazné a ne vždy se spotřebitel k těmto informacím dostane. Je tak na zvážení, jak moc chcete "riskovat"...

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi