Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Uzeniny

Uzeniny jsou oblíbenou součástí stravy mnoha lidí díky své chuti a praktičnosti. Avšak z hlediska zdraví a výživy jsou uzeniny často považovány za méně zdravou volbu. Obsahují vysoké množství soli a tuku, zejména nasycených tuků, které mohou přispět k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Uzeniny také často obsahují konzervanty, jako jsou dusičnany a dusitany, které mohou být škodlivé pro zdraví.

Navíc, některé studie naznačují, že konzumace uzenin může zvýšit riziko některých typů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva a konečníku. To je pravděpodobně způsobeno kombinací soli, tuku a konzervantů, které uzeniny obsahují. Proto je doporučeno omezit konzumaci uzenin a nahradit je zdravějšími alternativami, jako jsou čerstvé maso, ryby nebo luštěniny.

Hezké odpoledne pane Jelínku,
ráda bych se zeptala ohledně rostlinných bílkovin (Tofu, Tempeh) - jsou v jejich uzené formě vhodné? Nebo je lze považovat za ´uzeniny´ s negativy uzenin v živočíšné podobě?
Děkuji Vám

To je dobrá otázka do diskuze :-)
Zjednodušeně řečeno - jedná se o uzeniny, v tomto směru nesou řadu nutričních nevýhod či přímo negativ běžně spojovaných s procesem uzení:
- vyšší podíl soli (v průměru 1-1,5 g / 100 g potraviny),
- potenciální přítomnost ochucovadel, barviv a zvýrazňovačů chuti (např. drožďový extrakt, karamel, tekutý uzený kouř),
- u potravin uzených teplým kouřem pak rostoucí koncentrace karcinogenních látek.
Výše uvedená negativa ale nenajdete úplně u všech výrobců, vždy záleží na výrobních procesech, které si firmy korigují sami (kvalita dřeva, čas zauzení, používání filtračních zařízení na kouř apod.). Rozdíly v kvalitě proto umí být výrazné a ne vždy se spotřebitel k těmto informacím dostane. Je tak na zvážení, jak moc chcete "riskovat"...

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi