Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Železo

Železo je základní minerál, který je nezbytný pro řadu tělesných funkcí. Je klíčovým prvkem pro výrobu hemoglobinu, proteinu v červených krvinkách, který přenáší kyslík z plic do všech částí těla. Železo také podporuje imunitní systém, pomáhá udržovat normální tělesnou teplotu a je nezbytné pro správnou funkci buněk a tvorbu některých hormonů.

Výživa hraje klíčovou roli v dodávání železa tělu. Železo se nachází v mnoha potravinách, včetně červeného masa, drůbeže, ryb, luštěnin, tmavě zelené listové zeleniny a celozrnných obilovin. Nedostatek železa v těle může vést k anémii, což je stav charakterizovaný nedostatkem zdravých červených krvinek. Naopak, příliš mnoho železa může vést k toxickému stavu zvanému hemochromatóza. Proto je důležité udržovat správnou rovnováhu železa v těle.

U železa je pojem myoglobin. Co znamená?

Myoglobin je svalová bílkovina, která kromě proteinové složky obsahuje i organickou dusíkatou sloučeninu hem, v níž je vázán atom dvojmocného železa. Hlavní funkcí myoglobinu je přenos kyslíku z krve do mitochondrií, kde probíhá buněčná oxidace. V myoglobinu je zastoupeno železo přibližně v 10 % z jeho celkového obsahu v organismu.

Píšete,
že z rostlinných zdrojů se Fe vstřebává špatně. Zajímá mě, jak moc špatně, protože např. quinoa nebo jáhly působí jako výborný zdroj železa.

U jednotlivých složek obsažených v potravinách je potřeba rozlišovat, v jaké chemické formě se nachází a s jakými dalšími látkami jsou provázány. Organismus dokáže využít různé formy vazeb, faktem ale je, že úroveň jejich biologické využitelnosti se liší. Železo je tady typickým příkladem, protože většina železa v živočišných potravinách je vázána na porfyrin, kdy tuto vazbu označujeme jako "hemové železo", kdežto v rostlinách tato vazba není, definujeme tak "nehemové železo". Hemové železo je poměrně dobře využitelné, současně absorpce železa skrze membrány střevní sliznice je také vyšší (uvádí se kolem 10-20 %). Využitelnost nehemového železa je výrazně nižší, toto je způsobeno nejen jeho vazbou na aktivní nosič, ale i přítomností antinutričních látek (kyselina fytová v obilí a klíčcích, kyselina šťavelová ve špenátu, ligniny v buněčných stěnách rostlin, taniny v čaji či kávě, vliv má i vláknina nebo vápník jako antagonista železa).

Dobrý den,
řeším teď jedno dilema. Jak postupovat v případě, kdy se pro sportovce doporučuje vyšší poměr rostlinných bílkovin, ale na druhou stranu jako cyklista zápasím s nedostatkem železa, u kterého se doporučuje jeho příjem v převážně hemové formě, čímž se de facto vyšší poměr bílkovin rostlinného původu vylučuje? Dát přednost stravitelnosti anebo železu? Osobně jsem to vyřešil tak, že bílkoviny konzumuji převážně rostlinné a železo dodávám pomocí suplementů (přijde mi to jako nejmenší zlo), ale zajímá mě váš názor :).
Děkuji

Tady uvažujete konstruktivně, vždy je třeba ve vztahu k individualitě řešit důležitost jednotlivých nutričních pravidel. Doporučení týkající se poměru rostlinných vs. živočišných bílkovin je obecné, nemá jasně definované hranice či limity. V praxi by tak neměl být problém realizovat jídelníček, který obsahuje cca poloviční podíl rostlinných bílkovin, protože z výsledného zastoupení živočišných zdrojů dodáte pořád rozumné množství hemového železa, navíc si můžete "pomoci" zařazováním silných masokostních vývarů, které jsou na minerály velmi bohaté. Pokud ještě k celkovému dostatku železa ve stravě (bez rozdílu jeho původu a formy) zajistíte i vyšší příjem vitamínu C, který zlepšuje metabolismus železa, neměl by organismus ani při výrazně vyšší fyzické zátěži trpět nedostatkem (a v dané situaci pořád budete mít v rezervě možnost podpůrné suplementace).

Dobrý den,
zajímá mě, zda je pravda, že ženy mají obecně větší potřebu železa. Udávaná hodnota je až 33mg. U mužů se různé zdroje shodují na 14mg.
Díky

Toto je pravda, platí to pro ženy v průběhu životního období dospívání - klimakterium, kdy dochází k poměrně výrazným ztrátám železa při měsíčním cyklu. S rostoucí fyzickou zátěží (= sportovci) tato hodnota dál roste, vždy je ale individuální.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi