Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
U železa je pojem myoglobin. Co znamená?
Myoglobin je svalová bílkovina, která kromě proteinové složky obsahuje i organickou dusíkatou sloučeninu hem, v níž je vázán atom dvojmocného železa. Hlavní funkcí myoglobinu je přenos kyslíku z krve do mitochondrií, kde probíhá buněčná oxidace. V myoglobinu je zastoupeno železo přibližně v 10 % z jeho celkového obsahu v organismu.
U jednotlivých složek obsažených v potravinách je potřeba rozlišovat, v jaké chemické formě se nachází a s jakými dalšími látkami jsou provázány. Organismus dokáže využít různé formy vazeb, faktem ale je, že úroveň jejich biologické využitelnosti se liší. Železo je tady typickým příkladem, protože většina železa v živočišných potravinách je vázána na porfyrin, kdy tuto vazbu označujeme jako "hemové železo", kdežto v rostlinách tato vazba není, definujeme tak "nehemové železo". Hemové železo je poměrně dobře využitelné, současně absorpce železa skrze membrány střevní sliznice je také vyšší (uvádí se kolem 10-20 %). Využitelnost nehemového železa je výrazně nižší, toto je způsobeno nejen jeho vazbou na aktivní nosič, ale i přítomností antinutričních látek (kyselina fytová v obilí a klíčcích, kyselina šťavelová ve špenátu, ligniny v buněčných stěnách rostlin, taniny v čaji či kávě, vliv má i vláknina nebo vápník jako antagonista železa).
Tady uvažujete konstruktivně, vždy je třeba ve vztahu k individualitě řešit důležitost jednotlivých nutričních pravidel. Doporučení týkající se poměru rostlinných vs. živočišných bílkovin je obecné, nemá jasně definované hranice či limity. V praxi by tak neměl být problém realizovat jídelníček, který obsahuje cca poloviční podíl rostlinných bílkovin, protože z výsledného zastoupení živočišných zdrojů dodáte pořád rozumné množství hemového železa, navíc si můžete "pomoci" zařazováním silných masokostních vývarů, které jsou na minerály velmi bohaté. Pokud ještě k celkovému dostatku železa ve stravě (bez rozdílu jeho původu a formy) zajistíte i vyšší příjem vitamínu C, který zlepšuje metabolismus železa, neměl by organismus ani při výrazně vyšší fyzické zátěži trpět nedostatkem (a v dané situaci pořád budete mít v rezervě možnost podpůrné suplementace).
Toto je pravda, platí to pro ženy v průběhu životního období dospívání - klimakterium, kdy dochází k poměrně výrazným ztrátám železa při měsíčním cyklu. S rostoucí fyzickou zátěží (= sportovci) tato hodnota dál roste, vždy je ale individuální.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.