Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Příštitná tělíska neprodukují vápník, ale parathormon, který zvyšuje hladinu vápníku v krvi. V takové situaci vzniká hyperparathreóza, která vede k nadměrnému zvýšení hladiny vápníku v krvi (hyperkalcémii), současně se snižuje hladina fosfátů (tzv. hypofosfatémie). Hyperparatyreóza postihuje především kosti (vzniká osteodystrofie) a ledviny (dochází ke vzniku kamenů).
Dobrý den,
když má dítě poruchu štítné žlázy, je třeba mu dodávat vitamín B2?
Děkuji.
Porucha funkce štítné žlázy může mít vliv na metabolismus a vstřebávání živin včetně vitamínu B2. Pokud je u dítě diagnostikován nedostatek tohoto vitamínu, může být doporučeno jeho dodávání, o tom by ale měl rozhodnout ošetřující lékař na základě konkrétního stavu dítěte.
Šítná žláza produkuje hormony, které zásadním způsobem ovlivňují chování metabolismu. Zjednodušeně řečeno ve vztahu k tělesné hmotnosti buď zrychlují metabolismus, což vede k úbytku tukových zásob, nebo naopak metabolické pochody zpomalují, takže dochází k ukládání energie do tukových rezerv. Záleží tedy na tom, jaká dysfunkce je diagnostikována (hyperfunkce vs. hypofunkce). Štítná žláza reaguje na kvalitu stravy, i když samozřejmě v medicínském slova smyslu nemá léčivý vliv. V situaci hypofunkce je možné pomocí úprav jídelníčku funkci tohoto orgánu v jeho aktivitě (= produkci některých hormonálních látek) podpořit. Toto má omezený dopad, i přesto ale má smysl se o to snažit. Obnáší to:
- zvýšení příjmu jódu, selenu a zinku,
- snížení příjmu cukrů,
- mírné zvýšení podílu bílkovin,
- snížení příjmu tuků na minimum.
Počítejte s tím, že při medikaci bude dopad stravy o to menší, protože štítná žláza je řízena hormonální substitucí.
Lepek nejenom může být, v praxi i bývá příčinou vzniku různých chorob. Není ale úplně šťastné takové situace paušalizovat, vzniká pak dojem, že lepek je příčinou všeho zla, což pak jedince vede k ne úplně ideálním manipulacím se stravou.
Aby mohl ve vztahu ke konzumaci lepku vzniknout zdravotní problém, je třeba naplnit spektrum určitých podmínek (soubor genetických a epigenetických faktorů), které u individuality nejsou predikovatelné. Většina populace je na příjem zdrojů lepku adaptovaná a tato bílkovina jim nezpůsobuje žádné problémy. Zbytek má "smůlu" a je jen otázkou individuality, jaký orgán či systém v těle bude reagovat odklonem od rovnováhy (u poruch funkce štítnice např. víme, že u celiaků častěji vzniká Hashimotova thyreoiditida).
Obecně ale platí, že:
1. Příjem lepku u zdravého jedince by neměl vyvolávat žádné potíže,
2. Je výhodnější preferovat fermentované zdroje lepku (snadněji se tráví a jsou menší zátěží i pro imunitu),
3. Zdravotní komplikace nevyvolává lepek samotný, ale v kombinaci s dalšími složkami ve stravě - i toto je individuální, nejčastěji se ale prezentuje dlouhodobý přebytek cukru, převaha ultrazprocesovaných potravin v jídelníčku a vliv některých aditiv v potravinách. V celkovém součtu jsou tyto faktory natolik velkou zátěží pro imunitní systém, že vedou ke vzniku autoimunitních reakcí.
Tepelné úpravy včetně namáčení a fermentace snižují množství antinutričních látek, v případě strumigenů ale nijak zásadně, dokonce kysané zelí obsahuje těchto složek vcelku zbytečně vysoké množství. Veganská strava obsahuje nejvyšší podíl antinutričních faktorů ve stravě ze všech stravovacích režimů, není tak vhodná pro jedince, kteří mají genetické predispozice k poruchám funkce štítnice. V praxi to znamená, že je v takových situacích potřeba o to důkladněji dbát na dodržování všech dostupných pravidel, které v rámci úprav stravování zlepší stravitelnost rostlinných potravin a současně sníží podíl antinutričních látek.
Obecně platí, že je vhodné se ne přímo vyhýbat těmto "inkriminovaným" potravinám, ale především mít jejich příjem pod kontrolou (= jejich občasná konzumace v přiměřeném množství ničemu neublíží). Toto je podmíněno snahou o zajištění dostatečného příjmu látek, které funkci štítné žlázy podporují (jód, zinek, selen, antioxidanty, dostatek bílkovin...).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.