Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Flexibilita metabolismu samozřejmě roli hraje, stejně jako nastavení energetické bilance a úroveň pohybové aktivity. Prezentovaných 16 hodin je poměrně dostačující doba k tomu, aby metabolismus (při rozumné skladbě posledního jídla, které by nemělo být typicky vysokosacharidové) začal ve větší míře využívat zásobní tuky. Pokud se držíte koncepce, kdy první jídlo je kolem odpoledních hodin, máte dostatek prostoru k tomu nastartovat metabolismu k vyšší aktivitě (mentální, fyzické), která proces vždy zrychlí. Mluvíme tady ale o převažujících katabolických pochodech, při kterých se ve větším poměru využívají jako zdroj energie mastné kyseliny, což není úplně stejné, jako stav ketózy.
Toto je poměrně specifická situace, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Ketogenní diety jsou výživovým extrémem, navíc ne úplně dobře prozkoumaným. To znamená, že přesně nevíme, jak se organismus v rámci tohoto způsopbu stravování bude chovat v jednotlivých situacích. Na obecné úrovni platí, že přebytek bílkovin, obzvlášť živočišných, skutečně zvyšuje riziko vzniku a rozvoje některých zhoubných onemocnění. U správně koncipované ketodiety by k takové situaci ale dojít nemělo, protože tato je postavena na velmi nízkém příjmu bílkovin.
Není tak prokázáno, že by ketogenní dieta sama o sobě přispívala ke vzniku nebo rozvoji rakoviny u ZDRAVÝCH jedinců. Na stranu druhou některé studie ukazují, že vysoký příjem živočišných tuků může být spojen se zvýšeným rizikem vzniku některých typů rakoviny (prsu nebo tlustého střeva).
Zdravotně prospěšný dopad ketodiety mít mohou, ale jen v některých situacích, navíc není možné tento účinek paušalizovat. Buď proto s těmito experimenty opatrní, dvojnásob to platí u onkologických onemocnění.
Při konzumaci náhradních NEKALORICKÝCH sladidel organismus dostane informaci o sladké chuti, skrze kterou se slinivka připravuje na produkci inzulínu. Protože ale nedojde ke zvýšení hladiny krevního cukru, inzulín se nevyplaví, přitom mozek produkuje endorfiny vedoucí k tvorbě dobré nálady (běžně spojené s konzumací sladkostí). Tento rozpor vyvolá ve stavu hypoglykémie metabolický stres, kde výsledkem je vyšší produkce některých stresových hormonů. Pokud se organismus nachází v ketóze, příjem nekalorických sladidel by tento stav neměl ovlivnit. Vždy je ale rozumnější se takovým potravinám vyhýbat.
Při konzumaci náhradních NEKALORICKÝCH sladidel organismus dostane informaci o sladké chuti, skrze kterou se slinivka připravuje na produkci inzulínu. Protože ale nedojde ke zvýšení hladiny krevního cukru, inzulín se nevyplaví, přitom mozek produkuje endorfiny vedoucí k tvorbě dobré nálady (běžně spojené s konzumací sladkostí). Tento rozpor vyvolá ve stavu hypoglykémie metabolický stres, kde výsledkem je vyšší produkce některých stresových hormonů. Pokud se organismus nachází v ketóze, příjem nekalorických sladidel by tento stav neměl ovlivnit. Vždy je ale rozumnější se takovým potravinám vyhýbat.
Všechna čísla prezentovaná ve vztahu k poměrům makrosložek u jakýchkoli diet jsou vždy orientační a především zprůměrovaná, nikdy neodráží skutečné potřeby individuality, k těm je potřeba se dobrat praktickým testováním. Platí to i pro snahu nastavit obecné hranice příjmu sacharidů pro low carb režim, kde existuje několik úhlů pohledu a od nich se odvíjejících přístupů:
1. Je možnost prezentovat obecné rozpětí hodnot (tedy 120 - 150 g, někdy až 180 g) - toto nese zásadní nevýhodu v podobě faktu, že se nezohledňuje tělesná hmotnost jedince a úroveň pohybové aktivity, kde tyto jmenované faktory ovlivňují potřebu sacharidů nejvíce.
2. Můžeme kalkulovat s množstvím sacharidů k tělesné hmotnosti - tady se nejčastěji prezentuje rozpětí 1,5-2,5 g / 1 kg tělesné hmotnosti.
3. Vychází se z hodnot uvádějících skutečnou spotřebu množství sacharidů pro zajištění chodu mozku - tady se prezentuje rozsah 120 - 150 g za celý den, i když ani toto nezohledňuje intenzitu mozkové aktivity, kdy ve výsledku mohou být rozdíly v potřebách až dvojnásobné.
4. Pro stanovení konkrétních hodnot příjmu sacharidů je možné použít i model, kdy ze stravy vyloučíme potraviny, o kterých se prezentuje, že nebyly součástí jídelníčku lovců a sběračů, tedy obiloviny, luštěniny a část ovoce. Na základě takového modelu pak vychází opět podobná čísla, i když tento přístup je stejně nepřesný, jako výše uvedené (archeologické výzkumy prokazují, že určitý podíl obilovin a luštěnin se ve stravě našich předků před vznikem zemědělství objevoval...).
Jakmile takto snížíte příjem sacharidů, je potřeba navýšit podíl tuků jako zdroje energie, a to na úroveň požadovanou daným jedincem (redukce hmotnosti vs. vyrovnaná energetická bilance vs. nárůst hmotnosti), vždy při zachování přiměřeného rozpětí množství bílkovin. Metabolismus v rámci adaptačních procesů nebude mít jinou možnost, než se této změně přizpůsobit, z důvodu odlišností v metabolickém profilu každého člověka bude výsledek vždy odlišný. Hranice příjmu sacharidů nutná pro "přepnutí" do keto režimu není a ani nemůže být pevná, protože ketolátky vznikají v těle za mnoha okolností a příjem sacharidů není jediný určujícím kritériem, jak se často uvádí. Navíc je potřeba rozlišovat mezi klasickou keto dietou a nízkosacharidovým způsobem stravování, kde u keto režimu je přísun sacharidů mnohem přísnější.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.