Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
U tempehu se pšenice objevuje v situacích, kdy je jeho součástí fermentovaná sójová omáčka. Protože potravina prošla kompletní fermentací, při které došlo k úplnému rozložení (enzymatické hydrolýze) struktury lepku, tento v potravině není obsažen.
To je dobrá otázka do diskuze :-)
Zjednodušeně řečeno - jedná se o uzeniny, v tomto směru nesou řadu nutričních nevýhod či přímo negativ běžně spojovaných s procesem uzení:
- vyšší podíl soli (v průměru 1-1,5 g / 100 g potraviny),
- potenciální přítomnost ochucovadel, barviv a zvýrazňovačů chuti (např. drožďový extrakt, karamel, tekutý uzený kouř),
- u potravin uzených teplým kouřem pak rostoucí koncentrace karcinogenních látek.
Výše uvedená negativa ale nenajdete úplně u všech výrobců, vždy záleží na výrobních procesech, které si firmy korigují sami (kvalita dřeva, čas zauzení, používání filtračních zařízení na kouř apod.). Rozdíly v kvalitě proto umí být výrazné a ne vždy se spotřebitel k těmto informacím dostane. Je tak na zvážení, jak moc chcete "riskovat"...
Nejlépe v takové, které vám chuťově vyhovují. Vnímejte tyto produkty v kuchyni jako základní surovinu, u tofu pro sladké i slané recepty, u tempehu především slané. Obě potraviny jsou významným zdrojem bílkovin, pracujte proto s nimi jako s potenciální alternativou masa. U tempehu si mj. všímejte, jakým způsobem navyšuje podíl vlákniny na talíři, což platí i pro sójové boby případně její extrudáty (sójový granulát ozančovaný jako "maso"). Pokud budete pracovat se sójovými boby, tak je vždy bez výjimky důkladně tepelně upravujte (stejně jako ostatní luštěniny)
Tepelná úprava tempehu před konzumací se doporučuje u jeho NATURAL verze. Důvodem jsou aktivní fermentační plísně, které mohou u citlivých jedinců způsobit trávicí potíže, případně zatížit imunitní systém.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.