Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Na toto neexistuje jednoznačná odpověď, protože ve jmenovaných potravinách se nenachází jen retrográdní škrob. Pokud by nastala situce, kdy budete jíst přílohy studené, zajistíte tak, že se větší podíl nestráveného balastu v podobě škrobů dostane až do tlustého střeva k probiotickým bakteriím, takže určitá výhoda tady je. Nemalá část složek se ale přád bude štěpit v tenkém střevě, což není pro kvasinkovou léčbu úplně výhodné. Toto ale nevnímejte jako doporučení se tomuto postupu vyhýbat - ve výživě nic neplatí na 100 %, nejlepší cesta k poznání vede přes vlastní zkušenost, osobně bych se takového experimentu nebál.
Škroby se v příkrmech používají primárně jako zahušťovadlo. Není nezbytně nutné se jim vyhýbat, pro zdravé jedince jsou bezpečné, navyšují ale kalorickou a glykemickou hodnotu potraviny. Pokud najdete příkrm složený ze surovin, jejichž kvalita odpovídá vašim představám, a navíc bez přidaného škrobu, vždy se bude jednat o výhodnější volbu.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.