Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Trombóza

Trombóza je zdravotní stav, kdy dochází k tvorbě krevní sraženiny (trombu) v krevním řečišti, což může vést k částečnému nebo úplnému ucpání krevního oběhu. Tento stav může nastat v jakékoli části těla, ale nejčastěji se vyskytuje v dolních končetinách. Trombóza může mít vážné následky, včetně hluboké žilní trombózy, plicní embolie a dokonce i smrti. Rizikovými faktory pro vznik trombózy jsou například kouření, obezita, dlouhodobé sezení nebo ležení, určité genetické predispozice, vysoký věk, těhotenství a užívání některých léků.

Výživa hraje klíčovou roli v prevenci trombózy. Strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky může pomoci udržovat zdravý krevní oběh a snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Naopak, strava bohatá na nasycené tuky, trans tuky a cholesterol může zvyšovat riziko trombózy tím, že zvyšuje hladinu "špatného" LDL cholesterolu a snižuje hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. Důležitá je také dostatečná hydratace, která pomáhá udržovat krev řídkou a snižuje tak riziko vzniku krevních sraženin.

Dobrý den,
zajímalo by mě jaký vliv by mohl mít astaxanthin na trombózu, zda nějaký?
Děkuji

Astaxanthin je silný antioxidant, ve vztahu k protrombotickým procesům - stejně jako jiné antioxidačně působící látky - působí významně protizánětlivě, tzn. ovlivňuje nejen vznik trombů, ale i jejich chování. V tomto směru má smysl jej užívat, resp. na obecné úrovni se snažit navyšovat antioxidační kapacitu skrze příjem co nejširšího spektra antioxidantů s využitím jejich synergického účinku.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi