Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Je to trochu "složitější" - v tomto případě byla studie zastavena (což je v situacích, kdy se ukáže, že v průběhu studie se vlivem užívané látky prokazatelně zhoršuje zdraví respondentů, povinností organizátora). Výsledky nedokončených studií se často zveřejňují, vždy je to ale otázka rozhodnutí investora, takže spousta "zajímavých" dat se nemedializuje.
Vzhledem k tomu, že se jedná o doplňky stravy a ne léky, muselo by se nashromáždit velké množství prokazatelných negativních vlivů, aby legislativa reagovala změnami. V dané situaci se ale nejednalo o přímý důkaz, takže dodnes se jen pracuje s teorií, kdy se obecně prezentuje, že užívání izolovaných antioxidantů zvyšuje prooxidační pochody v těle. V tomto směru je výhodnější přijímat antioxidačně působící látky v přirozených komplexech z důvodu jejich synergického efektu.
Toto je trochu složitější téma, protože na aterosklerotické procesy má vliv celá řada faktorů, současně ale není známo, že by jakákoli látka transparentním způsobem odstraňovala aterosklerotické nánosy v cévách. Ortodoxní medicína žije stále v zajetí představ, že strava nemá vliv na odstraňování už vzniklých aterosklerotických plaků, a současně tvrdí, že stav aterosklerózy je nevratný. Toto přesvědčení staví na postulátu, že není k dispozici dostatek důkazů, které by toto skutečně potvrdily, což je v oblastech řízených pravidly moderní vědy v podstatě v pořádku. Dokud neproběhne dostatek seriozních výzkumů, které ve výsledku poskytnou jasné důkazy, medicína svůj přístup nezmění.
Z dílčích výzkumů víme, že na průběh ateriósklerozy má pozitivní vliv nejen lecitin (resp. fosfolipidové komplexy, které jsou jeho součástí), ale i rozpustné formy vlákniny, antioxidanty, omega-3 MK (přesněji poměr O3:O6), podíl bílkovin v jídelníčku včetně jejich struktury, (záporná) energetická bilance, půsty... Převládá názor, že nejdůležitější pro dosažení požadovaného efektu je dlouhodobá práce se všemi faktory, tedy celostní přístup ke stravování.
Tělo je schopno vytvářet menší zásoby některých živin, platí to i pro antioxidanty. V základu je nutné rozlišovat mezi látkami rozpustnými ve vodě a v tucích. Lipofilní látky organismus kumuluje na delší dobu, řádově i na měsíce (typickým příkladem je vitamín E nebo karoteny). Naopak hydrofilní látky jsou v přebytku vylučovány, jejich zásoby v těle jsou krátkodobé (např. vitamín C v závislosti na řadě podmínek 1-2 týdny). S podobnými časovými hodnotami můžete počítat i u fytochemických látek přijímaných z rostlin.
Lisování ovocných a zeleninových šťáv má své výhody i nevýhody. Na jednu stranu je pravda, že při lisování dochází k odstraňování vlákniny a některých antioxidantů. Na druhou stranu však lisování umožňuje snadnější a rychlejší příjem většího množství ovoce a zeleniny. Platí, že na jednotku objemu i hmotnosti obsahují šťávy mnohem větší koncentraci živin.
Lisované šťávy je třeba vnímat jako smysluplný doplněk, který umožní přirozenou cestou zvýšit příjem antioxidantů, vitamínů i minerálních látek. V praxi to znamená, že je výhodné ke standardní konzumaci ovoce a zeleniny ještě navíc přidat i šťávy z nich lisované.
Antioxidanty podléhají silné oxidaci, při kontaktu s kyslíkem či běžně se vyskytujícími zdroji volných radikálů jejich aktivita poměrně rychle klesá. Obecně platí, že jejich největší množství se nachází v čerstvých zdrojích potravin, už v samotném okamžiku lisování šťávy se startují oxidační pochody. Celková úroveň antioxidační kapacity šťáv se tedy odvíjí především od technologie jejich výroby a zpracování, následně i uchovávání. V domácích podmínkách je možnost vylisovanou šťávu uschovat ve vakuovacích nádobách, ke stabilitě obsahu živin také výrazně přispívá nižší teplota. Při dodržení těchto dosažitelných podmínek aktivita antioxidantů klesá výrazně pomaleji, šťávu tak udržíte ve vysoké kvalitě i déle než 24 hodin.
Tento názor podpořený citovanou studií je poměrně kvalitním důkazem toho, že konzumace izolovaných forem antioxidantů nemá na naše zdraví nijak velký pozitivní vliv. Důvodem je jejich izolovanost, ze které plyne prooxidační efekt, který má za následek zvýšenou produkci volných radikálů. U doplňků stravy je tak vhodné preferovat směsi, vždy přírodního původu (extrakty apod.).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.