Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Obecně platí, že organismus má pružnou schopnost se adaptovat na podmínky, ve kteých se nachází. Vyžaduje to primárně dostatek času, než se všechny systémy v těle přizpůsobí, rozsah těchto schopností je v největší míře určován genetickou výbavou jedince.
Počítejte navíc s tím, že většina asijské populace se nachází v odlišných klimatických podmínkách (teplota, vlhkost), pálivé potraviny jsou v těchto kulturách historicky zakořeněny z důvodu prodlužování trvanlivosti potravin a ochlazujících účinků (zvyšuje se produkce potu, který následně orgnismus ochlazuje).
Se zdroji kapsaicinu je potřeba pracovat opatrně, příliš vysoké dávky mohou být problematické (zátěž na nervovou soustavu, trávicí a srdečně-cévní systém).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.