Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Antikoagulační léčba

Antikoagulační léčba je lékařský postup, který se používá k prevenci nebo léčení krevních sraženin. Pokud se tyto sraženiny dostanou do srdce nebo mozku, mohou způsobit mrtvici nebo srdeční infarkt. Antikoagulační léky, často nazývané "léky na ředění krve", pomáhají snížit riziko těchto komplikací tím, že zpomalují proces srážení krve.
Některé potraviny a doplňky mohou ovlivnit účinnost antikoagulační léčby. Například potraviny bohaté na vitamín K, jako je zelená listová zelenina, mohou snížit účinnost některých antikoagulantů. Naopak ale existují potraviny a doplňky, které mohou zvyšovat riziko krvácení u lidí užívajících antikoagulanty. Proto je důležité, aby pacienti na antikoagulační léčbě konzultovali svůj jídelníček a užívání doplňků se svým lékařem nebo dietologem.

Dobrý den pane Jelínku,
chtěla bych se zeptat - mám klienta, který po infarktu užívá léky Brilique (na ředění krve) a Godasal (proti krevním sraženinám) a bylo mu lékařem řečeno, že má přestat suplementovat Omega 3- jak jste psal už dříve v poradně sekci Omega 3 mastné kyseliny - rozumím tomu, že Omega3 suplemnetace zvyšuje účinek antikoagulační léčby, může být zdravotně nebezpečné = zvýšená krvácivost - Nicméně se chci zeptat, jestli když klientovi doporučím úpravy jídelníčku tak, aby upravil poměry omega 6/omega 3 - tzn. aby navýšil příjem potravinú/ zdrojů omega 3 jako jsou semínka lněná, konopná, chia a/ nebo oleje z nich, tučné ryby jako je losos, tuňák, makrela -jestli i tím může významně zvýšit účinek antikoalugační léčby případně , jak tyto poměry při takové léčbě stanovovat ? nedávalo by smysl je stravovu vůbec neupravovat - bere tyto léky téměř rok .....
Děkuji za odpověď a přeji pěkný den

Úprava jídelníčku smysl dává, jen je třeba ji realizovat opatrně. Pokud je cílem úprava O3:O6, zaměřte se nejprve na dosažitelné omezení O6. Při navyšování O3 není nezbytně nutná suplementace, začněte se zařazením zdrojů ALA, ze kterých si tělo vyrobí minimální potřebnou dávku DHA a EPA, to se jeví jako bezpečný postup. Pokud zařadíte ryby, je přijem O3 trochu diskutabilní, protože jejich množství se výrazně liší u stejných druhů ryb s ohledem na podmínky, ve kterých žily. Rozdíly mohou být i násobné, strava se tak obtížně koriguje s ohledem na požadavky lékařů. U řízené kontroly koagulačních faktorů je bezpečnější, když je příjem antikoagulačních látek dlouhodobě stabilní (= bez výraznějších výkyvů), lékařům se tak lépe nastavuje dávkování léků.

Dobrý den, u koenzymu Q10 uvádíte, že může omezovat efekt Warfarinu - léku na ředění krve, jak je to s Omega3 NMK, ty se přeci také dají užít k vylepšení viskozity krve. Bude to fungovat? Nebo Q10 omezí i tento proces?
Dá se to tedy řešit takto? Předpokládám, že by to měl klient konzultovat s lékařem...
Děkuji

Obecně platí, že člověk trpící jakýmkoli zdravotním problémem, u kterého užívá léky, by se měl o (ne)vhodnosti doplňků stravy poradit s ošetřujícím lékařem. Účinky suplementů se z důvodu vývoje neustále zlepšují, i přes snahu legislativních omezení směřujících ke snižování jejich dopadu na metabolismus může hrozit riziko nežádoucích reakcí. U antikoagulační léčby to platí pro užívání vitamínu K, podobné účinky má i Q10. Naopak omega-3 tuky mají antikoagulační vliv, mohou účinky těchto léků zesilovat.

Dobrý den, pane Jelínku,
ráda bych se zeptala, zda je znám přesný mechanismus účinku omega 3 na antikoagulantia, chápu to v případě vit K, protože Warfarin je vlastně antivit. K, ale nikde jsem se nedočetla o mechanismu omega 3.
Děkuji vám
P.S. skláním velké poklony na kvalitu vašeho kurzu.

Děkuji za kompliment, jsem rád, že se kurz líbí. Stavíte přede mě lektorskou výzvu v podobě nutnosti vycházet informačně vstříc nejen laické veřejnosti, která má zájem proniknout do tajů správného stravování, ale i vás - odborníků - jejichž know-how vysoce přesahuje odborný rámec tohoto kurzu. O to víc se budu snažit nezklamat, posouvá to vpřed i mě...:-)
Antikoagulancia typu Warfarinu či Heparinu pouze zabraňují tvorbě krevních sraženin (tzn. že už vzniklé sraženiny neovlivňují) formou soutěžení s vitamínem K, který organismus potřebuje pro tvorbu koagulačních faktorů.
Princip vlivu omega-3 na agregaci krevních destiček je odlišný:
Omega-3 mastné kyseliny soutěží s omega-6 (primárně kyselinou arachidonovou) o vstup do membrán krevních destiček (je to např. jeden z důvodů, proč se tolik doporučuje zajišťovat poměr mezi o3 a o6 na úrovni 1:1-5). Pokud je hlavní součástí spektra přijímaných o3 EPA a DHA, zvyšuje se produkce prostaglandinu I2 (prostacyklinu - PGI2), který přímo inhibuje shlukování krevních destiček a má lokální vazodilatační účinky. Současně tak dochází ke snižování produkce tromboxanu A2 jako derivátu kyseliny arachidonové, který je produkován krevními destičkami, zvyšuje vazokonstrikci a jeho úkolem je podporovat aktivaci nových krevních destiček.
Tyto účinky se projeví prodloužením doby krvácení a snížením agregace destiček, kde rozsah závisí nejen na poměru o3 a o6, ale i užívaných lécích (roli hrají i léky obsahující acetylsalicyláty). Tohoto stavu se úpravou stravy dosahuje velmi obtížně, situace jsou spojovány primárně s užíváním vyšších dávek omega-3 z doplňků stravy.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi