Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Amyláza je enzym, který zajišťuje štěpení sacharidů na jednodušší cukry. Existují tři typy amylázy - alfa, beta a gama, kde alfa amyláza, která je produkována slinnými žlázami, se nazývá ptyalin. Ten má na starosti zahájení štěpení polysacharidů, a protože optimální pH, při kterém působí, je 7,1, přestává následně (při změně pH) fungovat v žaludku.
Amylázu produkuje také pankreas (slinivka břišní), tato pankreatická amyláza se podílí na dalším štěpení cukrů.
Zjednodušeně řečeno vnímejte pojem ptyalin jako synonymum k názvu amyláza.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.