Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Med

Med je sladká, viskózní tekutina vytvořená včelami a některými dalšími druhy hmyzu z nektaru květin. Je to přírodní sladidlo, které se používá po celém světě a je ceněno pro své nutriční výhody a léčivé vlastnosti. Med je bohatým zdojem cukrů (invertní), obsahuje i menší množství vitamínů, minerálů, enzymů a látek s antimikrobiálními vlastnostmi.

Hezký den,
mnohokrát jsem slyšela, že med není vhodný při vaření či pečení, protože je po tepelné úpravě prý až škodlivý. Co je na tom prosím pravdy? Je mi jasné, že tepelnou úpravou se ztrácejí živiny, ale tedy že by byl až škodlivý?
Děkuji

Med obsahuje široké spektrum látek, jejichž struktura se mění u odlišných teplot. Enzymy jsou deaktivovány u teplot kolem 40 °C, antibakteriální složky většinou od 60-80 °C. Při pečení se používají podstatně vyšší teploty, tato úprava z důvodu zachování nutriční hodnoty medu proto není úplně vhodná. Záleží ale i na době působení vyšší teploty - většinou platí, že krátkodobý ohřev kvalitu medu neznehodnotí. Pokud se stane, že potravinu s medem připálíte, vznikají samozřejmě potenciálně karcinogenní látky (v medu i potravině medem slazené).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi