Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
To je šalamounská otázka, protože metabolismus proteinů ze stravy ovlivňujících kloubní a pojivovou tkáň probíhá tak, že tyto bílkoviny jsou rozloženy na kratší peptidy až samostatné aminokyseliny a teprve na základě skutečné potřeby organismu si tělo vytváří nové struktury bílkovin. To znamená, že konzumací zdrojů kolagenu (želatina, doplňky...) tělo získává především klíčové aminokyseliny (prolin, lysin) potřebné pro vlastní syntézu kolagenu, z čehož vyplývá, že finančně nákladnější doplňky (= specificky upravované zdroje kolagenu) nemusí vždy znamenat lepší účinek. Ukazuje se tak, že pro výživu kloubů je efektivní především zajistit potřebné látky (dostatek bílkovin, sirné aminokyseliny, vitamín C...). Používání hydrolyzovaných zdrojů bílkovin má smysl kvůli tomu, že jsou enzymaticky štěpené, tzn. rychleji se v těle zpracovávají, zaplatíte za ně ale vyšší cenu a nejsou zárukou dosažení lepšího výsledku.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.