Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Hydrolyzovaný kolagen

Hydrolyzovaný kolagen je forma kolagenu, který prošel procesem hydrolyze, což znamená, že byl rozložen na menší molekuly, známé jako peptidy. Tyto peptidy jsou snadněji stravitelné a absorbovatelné v těle. Kolagen je klíčovým stavebním prvkem v těle, který podporuje zdraví kůže, vlasů, nehtů, kostí a kloubů. Hydrolyzovaný kolagen je často přidáván do doplňků stravy a proteinových prášků pro jeho zdravotní přínosy.

Z hlediska výživy je hydrolyzovaný kolagen bohatý na aminokyseliny, které jsou nezbytné pro různé tělesné funkce. Mezi tyto aminokyseliny patří glycin, prolin a hydroxyprolin, které jsou zvláště důležité pro tvorbu a obnovu tkání. Hydrolyzovaný kolagen může také podporovat zdraví střev a pomáhat při hojení a opravě poškozených tkání a kostí. Navíc, některé studie naznačují, že hydrolyzovaný kolagen může podporovat zdraví srdce a cév, zlepšovat kvalitu spánku a podporovat zdravý imunitní systém.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je pro výživu kloubů lepší doporučit užívat hydrolyzovanou želatinu, nebo čistě hydrolyzovaný kolagen?
Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den

To je šalamounská otázka, protože metabolismus proteinů ze stravy ovlivňujících kloubní a pojivovou tkáň probíhá tak, že tyto bílkoviny jsou rozloženy na kratší peptidy až samostatné aminokyseliny a teprve na základě skutečné potřeby organismu si tělo vytváří nové struktury bílkovin. To znamená, že konzumací zdrojů kolagenu (želatina, doplňky...) tělo získává především klíčové aminokyseliny (prolin, lysin) potřebné pro vlastní syntézu kolagenu, z čehož vyplývá, že finančně nákladnější doplňky (= specificky upravované zdroje kolagenu) nemusí vždy znamenat lepší účinek. Ukazuje se tak, že pro výživu kloubů je efektivní především zajistit potřebné látky (dostatek bílkovin, sirné aminokyseliny, vitamín C...). Používání hydrolyzovaných zdrojů bílkovin má smysl kvůli tomu, že jsou enzymaticky štěpené, tzn. rychleji se v těle zpracovávají, zaplatíte za ně ale vyšší cenu a nejsou zárukou dosažení lepšího výsledku.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi