Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Pokud víte, že se v rodině vyskytují případy s vyššími hladinami cholesterolu, na nic nečekejte a nechte si od lékaře potvrdit/vyvrátit diagnózu familiární hypercholesterolemie. Pokud bude pozitivní, vyplatí se tento stav léčit, protože je ve vztahu k srdečně-cévním chorobám zdravotně vysoce rizikový. Obecně platí, že vyšší hladiny cholesterolu jsou nebezpečné, není dobré tuto situaci podceňovat. Úprava stravy má na tento stav nemalý vliv, současně je ale nutné se vyhýbat kouření, kontrolovat tělesnou hmotnost a pravidelně se hýbat - samotná změna jídelníčku svým významem tyto faktory nepřeváží. Budete-li dodržovat vše, co je nezbytné, a hladina chlesterolu výrazněji neklesne, je na místě medikace předepsaná lékařem.
Toto je trochu složitější téma, protože na aterosklerotické procesy má vliv celá řada faktorů, současně ale není známo, že by jakákoli látka transparentním způsobem odstraňovala aterosklerotické nánosy v cévách. Ortodoxní medicína žije stále v zajetí představ, že strava nemá vliv na odstraňování už vzniklých aterosklerotických plaků, a současně tvrdí, že stav aterosklerózy je nevratný. Toto přesvědčení staví na postulátu, že není k dispozici dostatek důkazů, které by toto skutečně potvrdily, což je v oblastech řízených pravidly moderní vědy v podstatě v pořádku. Dokud neproběhne dostatek seriozních výzkumů, které ve výsledku poskytnou jasné důkazy, medicína svůj přístup nezmění.
Z dílčích výzkumů víme, že na průběh ateriósklerozy má pozitivní vliv nejen lecitin (resp. fosfolipidové komplexy, které jsou jeho součástí), ale i rozpustné formy vlákniny, antioxidanty, omega-3 MK (přesněji poměr O3:O6), podíl bílkovin v jídelníčku včetně jejich struktury, (záporná) energetická bilance, půsty... Převládá názor, že nejdůležitější pro dosažení požadovaného efektu je dlouhodobá práce se všemi faktory, tedy celostní přístup ke stravování.
Kojení je energeticky náročný proces, vyšší příjem energie v tomto období je proto na místě. Nárůst tělesné hmotnosti v průběhu těhotenství je záměr přírody, skrze který si matka vytváří energetickou rezervu postupně spotřebovávanou při kojení. Ve vztahu k modernímu pojetí výživy je proto možné tvrdit, že kojení je pro matku přirozeným procesem redukce hmotnosti. To samozřejmě platí v situaci, kdy kojící žena nijak dramaticky nezvyšuje příjem energie.
Z nutričního hlediska je ale v období kojení vhodné mírně zvednout podíl bílkovin ve stravě, standardně se doporučuje o 20-30 % více než v době před otěhotněním (jako průměr se uvádí kolem 80 g za den, tuto hodnotu berte ale s rezervou, protože neodráží individuální potřeby jedince).
Hodnotu BMR nejpřesněji změří bioimpedanční přístroje, protože jejich algoritmus pracuje s aktuálně měřenými hodnotami tělesných parametrů.
Další možností je např. u nás na webu - https://www.kurzyatac.cz/kalkulacka/bmr
Pracovat s nutričními hodnotami stravování můžete přímo v aplikaci ZOF - www.zofapp.cz
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.