Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
U veganů by při zajištění dostatečné pestrosti stravy neměl být problém s deficitem této látky. Živočišné zdroje potravin jsou sice v průměru bohatším zdrojem Q10, rostliny tento antioxidant ale obsahují také.
Obecně platí, že člověk trpící jakýmkoli zdravotním problémem, u kterého užívá léky, by se měl o (ne)vhodnosti doplňků stravy poradit s ošetřujícím lékařem. Účinky suplementů se z důvodu vývoje neustále zlepšují, i přes snahu legislativních omezení směřujících ke snižování jejich dopadu na metabolismus může hrozit riziko nežádoucích reakcí. U antikoagulační léčby to platí pro užívání vitamínu K, podobné účinky má i Q10. Naopak omega-3 tuky mají antikoagulační vliv, mohou účinky těchto léků zesilovat.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.