Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Čočka

Čočka je druh luštěniny, která je známa po celém světě a je součástí mnoha kuchyní. Pochází z oblasti Blízkého východu a je jednou z nejstarších pěstovaných plodin. Je oblíbená zejména v indické, středomořské a kuchyni zemí Blízkého východu, kde je základem mnoha tradičních jídel.
Čočka je významným zdrojem vlákniny, železa a mnoha dalších vitamínů a minerálů. Díky vysokému obsahu bílkovin je skvělou alternativou k masu pro vegetariány a vegany.

Zajímalo by mě proč se nedoporučuje jíst vejce v kombinaci s luštěninou, třeba čočkou. Také jsem četla, že vejce není zdravé péct, kvůli oxidaci cholesterolu, je to tak?

Doporučení vejce nesmažit vychází z faktu, že při vysokých teplotách dochází k jeho oxidaci s předpokládaným nežádoucím dopadem na zdraví. Vejce jsou bohatým zdrojem cholesterolu (v průměru obsahují plnou doporučenou denní dávku), jejich konzumace ve vyšším množství by teoreticky mohla mít negativní dopad na metabolismus krevních tuků. I toto je ale relativní, protože do celého procesu vstupuje zdravotní stav jedince včetně zajišťování dostačující antioxidační kapacity a přísunu látek, které mají na metabolismus cholesterolu největší vliv (např. fosfolipidové komplexy, které jsou součástí lecitinu aj.).
Kombinace luštěnin s vejci je de facto zbytečná a zatěžující současně, protože obě potraviny jsou enormně bohatým zdrojem bílkovin, což z takového pokrmu dělá velmi náročně stravitelný zážitek. Všimněte si, že se jedná o specifikum především české kuchyně, kdežto národy, u kterých jsou luštěniny nedílnou součástí jejich kultury (Indie, Mexiko...), tuto skupinu potravin zpracovávají naprosto odlišným způsobem.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi