Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Doporučení vejce nesmažit vychází z faktu, že při vysokých teplotách dochází k jeho oxidaci s předpokládaným nežádoucím dopadem na zdraví. Vejce jsou bohatým zdrojem cholesterolu (v průměru obsahují plnou doporučenou denní dávku), jejich konzumace ve vyšším množství by teoreticky mohla mít negativní dopad na metabolismus krevních tuků. I toto je ale relativní, protože do celého procesu vstupuje zdravotní stav jedince včetně zajišťování dostačující antioxidační kapacity a přísunu látek, které mají na metabolismus cholesterolu největší vliv (např. fosfolipidové komplexy, které jsou součástí lecitinu aj.).
Kombinace luštěnin s vejci je de facto zbytečná a zatěžující současně, protože obě potraviny jsou enormně bohatým zdrojem bílkovin, což z takového pokrmu dělá velmi náročně stravitelný zážitek. Všimněte si, že se jedná o specifikum především české kuchyně, kdežto národy, u kterých jsou luštěniny nedílnou součástí jejich kultury (Indie, Mexiko...), tuto skupinu potravin zpracovávají naprosto odlišným způsobem.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.