Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Probiotické kultury

Probiotické kultury jsou živé mikroorganismy, které při dostatečném příjmu přinášejí zdravotní prospěch hostiteli. Tyto kultury jsou obvykle bakterie, ale mohou zahrnovat i kvasinky. Probiotické kultury jsou přítomny v některých potravinách, jako je jogurt, kefír nebo kvašená zelenina, a také jsou dostupné jako doplňky stravy. Probiotika pomáhají udržovat zdravou rovnováhu střevní mikroflóry, což je klíčové pro správnou funkci trávicího systému.

Z hlediska výživy a zdraví probiotické kultury podporují trávení a absorpci živin, pomáhají při léčení některých střevních onemocnění, posilují imunitní systém a mohou přispívat k celkovému zdraví. Některé studie také naznačují, že probiotika mohou hrát roli při prevenci a léčení některých chronických onemocnění, včetně obezity, diabetes mellitus a kardiovaskulárních onemocnění.

Dobrý den pane Jelínku.
V lekci uvádíte, že existují probiotické kultury, o kterých je známo, že jednoznačně projevy HIT zhoršují, a naopak i takové, které mají prospěšný dopad.
Negativní dopad mají Lactobacillus casei a Lactobacillus bulgaricus.
Pozitivní vliv pak Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum.
Jelikož má žena má HIT, snažil jsem se najít na podporu střevního mikrobiomu vhodný doplněk dle informací viz. výše. Našel jsem produkty, které obsahovali třeba 2 pozitivní kmeny a třeba i nějaké další nebo i 4 pozitivní, to už jsem jásal, ale 1 negativní. V té souvislosti se chci zeptat, jestli jeden neg. kmen oproti 4 pozitivním, když každý je zastoupen ve stejném množství může ovlivnit celkový výsledek negativně a je lepší vybrat výrobek třeba pouze s 2 poz. kmeny či nikoliv. Děkuji.

To je dobrá otázka :-) Jelikož se jedná o poměrně novou věc ve výzkumech výživy, není odpověď úplně jednoznačná, a to navíc ve vztahu k HIT, u které je třeba postupovat individuálně ve smyslu testování jednotlivých možností a sledování reakci organismu. Navíc se neustále objevují nové studie, které posouvají poznání dál, výrobci tak nemají šanci tak rychle reagovat a měnit složení svých výrobků. Jeden negativně působící kmen může (ale teoreticky nemusí, což zjistíte až po jeho vyzkoušení) ovlivnit celkový výsledek. Pokud chcete mít jistotu, tak jděte cestou volby "bezpečnější" varianty, jiná cesta tady bohužel není.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi