Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Černý česnek

Černý česnek je speciální druh česneku, který prochází procesem fermentace za vysoké teploty a vlhkosti po dobu tří až čtyř týdnů. Tento proces mění barvu, texturu a chuť česneku a zvyšuje jeho nutriční hodnotu. Černý česnek je bohatý na antioxidanty, zejména na S-allylcystein, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a má protizánětlivé účinky. Obsahuje také vysoké množství organosírných sloučenin, které mají antibakteriální a protirakovinné účinky. Jeho konzumace tak může pomoci zlepšit funkci imunitního systému.

Dobrý den,
působí černý česnek v tabletách také proti kvasinkám?
Moc děkuji

U doplňků s obsahem česneku vždy záleží na tom:
1. Jakým způsobem je výrobce technologicky zpracovává - od toho se odvíjí obsah účinných složek,
2. Zda použije enterosolventní tablety/kapsle (= rozpouštějí se až ve střevě, tzn. jsou schopny transportovat skrze žaludek podstatně větší koncentraci aktivních látek).
Černý česnek prochází fermentací, která mění jeho složení a mj. snižuje obsah antibioticky působících sirných AMK. I přesto je ale možné jej s úspěchem použít při technikách potlačujících aktivitu patogenních mikroorganismů.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi