Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Černý česnek

Černý česnek je speciální druh česneku, který prochází procesem fermentace za vysoké teploty a vlhkosti po dobu tří až čtyř týdnů. Tento proces mění barvu, texturu a chuť česneku a zvyšuje jeho nutriční hodnotu. Černý česnek je bohatý na antioxidanty, zejména na S-allylcystein, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a má protizánětlivé účinky. Obsahuje také vysoké množství organosírných sloučenin, které mají antibakteriální a protirakovinné účinky. Jeho konzumace tak může pomoci zlepšit funkci imunitního systému.

Dobrý den,
působí černý česnek v tabletách také proti kvasinkám?
Moc děkuji

U doplňků s obsahem česneku vždy záleží na tom:
1. Jakým způsobem je výrobce technologicky zpracovává - od toho se odvíjí obsah účinných složek,
2. Zda použije enterosolventní tablety/kapsle (= rozpouštějí se až ve střevě, tzn. jsou schopny transportovat skrze žaludek podstatně větší koncentraci aktivních látek).
Černý česnek prochází fermentací, která mění jeho složení a mj. snižuje obsah antibioticky působících sirných AMK. I přesto je ale možné jej s úspěchem použít při technikách potlačujících aktivitu patogenních mikroorganismů.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi