Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Potravinová intolerance

Potravinová intolerance je negativní reakce těla na konkrétní potraviny, která se liší od alergické reakce tím, že nezahrnuje imunitní systém. Příznaky potravinové intolerance mohou zahrnovat zažívací potíže, jako je nadýmání, průjem nebo zácpa, ale také mohou zahrnovat další symptomy, jako jsou bolesti hlavy, únava nebo kožní vyrážky. Tyto příznaky se obvykle objevují několik hodin po konzumaci potraviny, kterou tělo nesnáší.

Potravinová intolerance může být způsobena nedostatkem určitých enzymů potřebných k trávení potravin, citlivostí na potravinové přísady, opakovaným konzumováním určitých potravin nebo stresem a psychickými faktory. Nejčastěji se vyskytující potravinové intolerance zahrnují intolerance na laktózu, lepek, fruktózu a histamin. Správná diagnóza a řízení potravinové intolerance je klíčové pro udržení optimálního zdraví a výživy.

Dobrý den,
Už jsem začínala jásat, že mám konečně mezi celiakií a alergií na lepek jasno. Dnešní lekce mi to opět trochu zamotala. O Alergii jsme si řekli, že je podmíněna imunitními reakcemi a intolerance je způsobena metabolickou poruchou (nejčastěji deficitem enzymů). Je tedy celiakie = potravinová intolerance, i když na rozdíl od ostatních potravinových intolerancí se na jejím vzniku podílí imunitní systém?
Dále jsem se chtěla zeptat, jestli je celiakie opravdu nevyléčitelným onemocněním? Jako dítě jsem měla diagnostikovanou celiakii, ale v dnešní době (a to asi už od 10 let věku) nemám s lepkem žádný problém. Jednalo se tedy o chybně stanovenou diagnózu?
Děkuji.

Celiakie je geneticky podmíněná porucha slizniční imunity, která abnormálně reaguje na lepek a prolaminy. Jedná se o nesnášenlivost (= metabolickou poruchu), do které je zapojena imunita. Moderní medicína ji definuje jako nevyléčitelnou, tedy celoživotní chorobu. V praxi jsem byl svědkem několika situací, kdy se postižený této diagnózy zbavil, a to v situacích, kdy diagnóza byla provedena standardním (komplexním) způsobem (= s malou pravděpodobostí diagnostického omylu). Nejsem ale schopen svědomitě říct, zda se jednalo o statisticky bezvýznamnou výjimku či zásah ze strany homeostatických samoozdravných systémů v těle. Tyto případy bývají běžně medicínou zařazeny do šuplíku s označením "spontánní remise"...

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi