Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kvašená zelenina

Kvašená zelenina je bohatým zdrojem probiotik, která jsou prospěšná pro zdraví střev a celkového trávení. Probiotika jsou živé bakterie a kvasinky, které podporují zdravou rovnováhu mikroflóry ve střevech. Kvašená zelenina, jako je například kysané zelí nebo okurky, může také pomoci posílit imunitní systém, protože probiotika podporují produkci některých typů bílých krvinek, které bojují proti infekcím.

Kvašená zelenina je také významným zdrojem vitamínů a minerálů. Například kysané zelí je bohaté na vitamín C, který je důležitý pro zdraví kůže a imunitní systém. Kvašená zelenina také obsahuje vitamín K, který je nezbytný pro zdraví kostí a srážení krve. Navíc, kvašením se zvyšuje biodostupnost některých živin v zelenině, což znamená, že tělo je může lépe využít.

Dobrý den, pane Jelínku,
můj přítel si každý večer vločky zalívá studenou vodou. Nechává si to přes noc do rána v shakeru, ráno to vypije. Má to nějaký vliv na mikrobiom? A u kvašené zeleniny, co se děje, když je teplota vyšší než doporučovaných 18 stupnů?
Děkuji

Tato úprava vliv samozřejmě má - namáčením vloček nastartujete jejich fermentaci, potravina se stane lépe stravitelná (sníží se podíl antinutričních látek, zvýší množství SCFA... - všechny tyto změny mikroorganismy vnímají,v podstatě jim takto "ulehčujete" práci).
S teplotou při kvašení je to trochu složitější. Obecně se prezentuje jako optimální rozpětí teplot při kvašení zeleniny 18 až 22 °C, kde se argumentuje stabilním růstem bakterií mléčného kvašení. Některé výzkumy poukazují i na možnost použití podstatně vyšších teplot (až 32 °C), kde ale riskujete i kultivaci nežádoucích plísní a jiných mikroorganismů.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi