Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Bio

Označení "Bio" se vztahuje na biopotraviny, které jsou pěstovány a zpracovány podle specifických pravidel a standardů. Tyto standardy se liší podle země, ale obecně zahrnují omezení používání syntetických pesticidů a chemických hnojiv, genetické modifikace a zpracování potravin pomocí radiace, průmyslových rozpouštědel nebo syntetických potravinářských aditiv. Bio potraviny jsou často považovány za zdravější alternativu k tradičním potravinám, protože jsou pěstovány a zpracovány přirozenějším způsobem. Mohou mít vyšší obsah některých živin, jako jsou antioxidanty, a nižší obsah pesticidů a těžkých kovů.

Dobrý den pane Jelínku, kupuji uz leta bio zeleninovy bujon z Country life (brala jsem ho za nejlepsi na trhu) ve slozeni krome susene zeleniny najdu "kvasničný extrakt", vzdy jsem si to spojovala s tim,ze se jedna o nejaky vytazek z lahudkoveho drozdi. A jak jsem tedy z lekce pochopila kupuji si skryty synteticky glutamat sodny 621?
Dekuji za zpravu

V tomto výrobku je použitý extrakt z kvasnic, což je přírodní surovina. Kvasnice obecně obsahují menší podíl kyseliny glutamové, extrakty samozřejmě mnohem vyšší. Kvasničné extrakty se používají jako přírodní ochucovadlo a zvýrazňovač chuti právě z důvodu vyšší koncentrce kyseliny glutamové, ale nejedná se o syntetickou kyselinu glutamovou/glutaman.

Dobrý den přeji,
od doby, kdy jsem na mateřské, mě trápí kvalita potravin, které se nacházejí v obchodních řetězcích. Velmi často se mi při nakupování ovoce a zeleniny otevírá stále stejná otázka. Je lepší vybrat si produkt z naší země, i když není označeno jako Bio a tudíž je chemicky ošetřováno v ledajaké fázi růstu (bez šance zjistit) nebo koupit Bio pocházející z např. Španělska/Peru/Rakouska aj.?
Další moje otázka navazuje na první. Dá se vůbec věřit Bio označení na ovoci a zelenině?
Děkuji

Značce Bio věřit můžete, ve srovnání s konvenčním zemědělstvím se zde pravidla kontrolují mnohem přísněji, takže výsledná kvalita potraviny je poměrně transparentní (nemá samozřejmě smysl řešit výjimky, které jsou přítomné ve všech oblastech). Při výběru potravin ve vztahu k jejich kvalitě je nejdůležitější vizuální zhodnocení (stupeň čerstvosti, náznaky hniloby či plísní, stupeň zralosti...). Např. výrazně nezralé či nahnilé bio ovoce či zelenina by neměly dostat přednost před čerstvými a zralými produkty z konvenčního zemědělství, protože riziko zdravotního dopadu z mikrobiální nákazy převyšuje potenciální mínusy konzumace nebio produktů.
Obecně se prezentuje, že je vhodné upřednostňovat produkty pěstované v našich podmínkách před dováženými ze zahraničí. Směrodatným faktorem je tady vzdálenost, kterou potraviny musí urazi od producenta k záklazníkovi, tzn. např. Rakousko jako sousední země nemusí znamenat problém ve srovnání se Španělskem či dokonce zámořskými zeměmi.

Dobrý den,
v diskuzi jsem se dočetla, že se tempeh před konzumací musí tepelně upravit? Mohu se zeptat proč? Nikdy jsem o tom neslyšela. I ve spoustě ,,bio a zdravých restaurací" jsem se setkala s tím, že tempeh byl jen tak položený jako obloha na chlebu,
děkuji.

Tepelná úprava tempehu před konzumací se doporučuje u jeho NATURAL verze. Důvodem jsou aktivní fermentační plísně, které mohou u citlivých jedinců způsobit trávicí potíže, případně zatížit imunitní systém.

Dobrý den, pane Jelínku,
měla bych dotaz ohledně dávkování vitamínu C. Dostal se mi do rukou práškový vitamín C Camu Camu - 100% bio prášek, je zde uvedeno dávkování 5g/den (tedy jedna čaj. lžička). Toto množství je však mnohonásobně vyšší než uvádíte (80mg/den případně pak 200mg/den)
Takto vysokého dávkování jsem se všimla i u jiného výrobce Camu Camu tak nevím co si o tom myslet.
Děkuji.

Uváděných 80 mg je doporučená denní dávka (= referenční hodnota příjmu) pro zprůměrovaného dospělého jedince v ČR, 200 mg pak standardně uváděné nárazově přijaté množství, které se dle některých výzkumů dokáže v těle vstřebat, aniž by došlo ke zbytečnému vylučování (jako látky rozpustné ve vodě). Neznamená to ale, že se jedná o dávky optimální, u každé látky existuje silně odlišné rozpětí doporučovaného příjmu, vitamín C je zářným příkladem tohoto "extrému" (jeho terapeutická dávka se uvádí od 1000 mg za den).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi