Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
V tomto výrobku je použitý extrakt z kvasnic, což je přírodní surovina. Kvasnice obecně obsahují menší podíl kyseliny glutamové, extrakty samozřejmě mnohem vyšší. Kvasničné extrakty se používají jako přírodní ochucovadlo a zvýrazňovač chuti právě z důvodu vyšší koncentrce kyseliny glutamové, ale nejedná se o syntetickou kyselinu glutamovou/glutaman.
Značce Bio věřit můžete, ve srovnání s konvenčním zemědělstvím se zde pravidla kontrolují mnohem přísněji, takže výsledná kvalita potraviny je poměrně transparentní (nemá samozřejmě smysl řešit výjimky, které jsou přítomné ve všech oblastech). Při výběru potravin ve vztahu k jejich kvalitě je nejdůležitější vizuální zhodnocení (stupeň čerstvosti, náznaky hniloby či plísní, stupeň zralosti...). Např. výrazně nezralé či nahnilé bio ovoce či zelenina by neměly dostat přednost před čerstvými a zralými produkty z konvenčního zemědělství, protože riziko zdravotního dopadu z mikrobiální nákazy převyšuje potenciální mínusy konzumace nebio produktů.
Obecně se prezentuje, že je vhodné upřednostňovat produkty pěstované v našich podmínkách před dováženými ze zahraničí. Směrodatným faktorem je tady vzdálenost, kterou potraviny musí urazi od producenta k záklazníkovi, tzn. např. Rakousko jako sousední země nemusí znamenat problém ve srovnání se Španělskem či dokonce zámořskými zeměmi.
Tepelná úprava tempehu před konzumací se doporučuje u jeho NATURAL verze. Důvodem jsou aktivní fermentační plísně, které mohou u citlivých jedinců způsobit trávicí potíže, případně zatížit imunitní systém.
Uváděných 80 mg je doporučená denní dávka (= referenční hodnota příjmu) pro zprůměrovaného dospělého jedince v ČR, 200 mg pak standardně uváděné nárazově přijaté množství, které se dle některých výzkumů dokáže v těle vstřebat, aniž by došlo ke zbytečnému vylučování (jako látky rozpustné ve vodě). Neznamená to ale, že se jedná o dávky optimální, u každé látky existuje silně odlišné rozpětí doporučovaného příjmu, vitamín C je zářným příkladem tohoto "extrému" (jeho terapeutická dávka se uvádí od 1000 mg za den).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.