Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
V takových situacích záleží na tom, jak definujete redukční režim. Ten můžete vnímat jako kaloricky restriktivní, tzn. přístup postavit na nastavení záporné energetické bilance po omezenou dobu a manipulace s energetickými substráty (sacharidy, tuky), čímž se budete snažit skrze čísla řídit chování metaboismu.
Současně ale můžete "jen" upravit jídelníček ve smyslu preference kvalitních (průmyslově nezprocesovaných) potravin, kontroly glykemických hodnot stravy, zajištění dostatku bílkovin a zvýšeného příjmu vlákniny a respektování pravidel střídmosti. Metabolismus se v dané situaci bude přizpůsobovat novým podmínkám a začne reagovat postupným vracením se ke svojí (geneticky predisponované) přirozené hmotnosti.
Vzhledem k tomu, že každému vyhovuje jiný přístup, si netroufnu říct, která z těchto dvou základních cest je tzv. lepší či výhodnější, fungují ale obě.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.