Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Magnesium stearate

Magnesium stearate je látka, která se často používá jako plnivo nebo protispékavá přísada v potravinářském průmyslu a ve výrobě léků a doplňků stravy. Je obecně považován za bezpečný pro konzumaci, při vysokých dávkách může způsobit zažívací potíže. Je sice zdrojem hořčíku, ale v příliš malém množství, které významně nepřispívá k jeho celkovému příjmu.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na Váš názor na aditivum v doplňcích stravy - magnesium stearate. Někde se píše, že je to pro tělo přirozená látka, kterou běžně přijímáme v potravě, někde jsem zase četla, že může vytvářet film a znesnadňovat vstřebávání některých živin - je to vůbec fyzikálně možné, aby látka přijímaná v malém množství v doplňku stravy mohla něco takového způsobit?
Děkuji.

Stearan hořečnatý se používá nejčastěji jako protispékavá látka a plnidlo u výroby doplňků stravy. Považuje se za zdraví bezpečnou látku. Protože je ve vodě nerozpustný, objevují se občas názory, že v trávicím traktu při vyšších dávkách může komplikovat vstřebávání některých živin, toto ale nebylo potvrzeno.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi