Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Magnesium stearate

Magnesium stearate je látka, která se často používá jako plnivo nebo protispékavá přísada v potravinářském průmyslu a ve výrobě léků a doplňků stravy. Je obecně považován za bezpečný pro konzumaci, při vysokých dávkách může způsobit zažívací potíže. Je sice zdrojem hořčíku, ale v příliš malém množství, které významně nepřispívá k jeho celkovému příjmu.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na Váš názor na aditivum v doplňcích stravy - magnesium stearate. Někde se píše, že je to pro tělo přirozená látka, kterou běžně přijímáme v potravě, někde jsem zase četla, že může vytvářet film a znesnadňovat vstřebávání některých živin - je to vůbec fyzikálně možné, aby látka přijímaná v malém množství v doplňku stravy mohla něco takového způsobit?
Děkuji.

Stearan hořečnatý se používá nejčastěji jako protispékavá látka a plnidlo u výroby doplňků stravy. Považuje se za zdraví bezpečnou látku. Protože je ve vodě nerozpustný, objevují se občas názory, že v trávicím traktu při vyšších dávkách může komplikovat vstřebávání některých živin, toto ale nebylo potvrzeno.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi