Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Magnesium stearate

Magnesium stearate je látka, která se často používá jako plnivo nebo protispékavá přísada v potravinářském průmyslu a ve výrobě léků a doplňků stravy. Je to sůl vytvořená z kombinace kyseliny stearové, tuku, který se běžně vyskytuje v potravinách, a minerálu hořčíku. Magnesium stearate je obecně považován za bezpečný pro konzumaci, ačkoli některé studie naznačují, že při vysokých dávkách může způsobit zažívací potíže.

Z hlediska výživy je magnesium stearate zdrojem hořčíku, který je pro tělo nezbytný. Hořčík je důležitý pro mnoho tělesných funkcí, včetně regulace krevního tlaku, podpory zdravého růstu kostí a podílí se na správné funkci svalů a nervů. Přestože je magnesium stearate zdrojem tohoto důležitého minerálu, množství hořčíku, které poskytuje, je obecně považováno za malé a není pravděpodobné, že by při běžné konzumaci významně přispělo k celkovému příjmu hořčíku.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na Váš názor na aditivum v doplňcích stravy - magnesium stearate. Někde se píše, že je to pro tělo přirozená látka, kterou běžně přijímáme v potravě, někde jsem zase četla, že může vytvářet film a znesnadňovat vstřebávání některých živin - je to vůbec fyzikálně možné, aby látka přijímaná v malém množství v doplňku stravy mohla něco takového způsobit?
Děkuji.

Stearan hořečnatý se používá nejčastěji jako protispékavá látka a plnidlo u výroby doplňků stravy. Považuje se za zdraví bezpečnou látku. Protože je ve vodě nerozpustný, objevují se občas názory, že v trávicím traktu při vyšších dávkách může komplikovat vstřebávání některých živin, toto ale nebylo potvrzeno.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi