Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kurkuma

Kurkuma je koření známé silnými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Je nedílnou součástí indické kuchyně, k léčebným účelům ji používá tradiční indická a čínská medicína. Kurkuma obsahuje aktivní složku kurkumin, která je zodpovědná za většinu jejích zdravotních přínosů. Jedná se o silný antioxidant, který může přispět k prevenci a léčení řady zdravotních stavů, včetně chronického zánětu, srdečních chorob či neurodegenerativních onemocnění. Vykazuje i antimikrobiální vlastnosti, má tedy schopnost potlačovat infekce.

Dobrý den,
smí se kurkuma užívat během kojení ?

Kurkuma se nedoporučuje v průběhu těhotenství, v rámci kojení se ale přímo nezakazuje (výjimkou je kurkuma v doplňcích stravy, kde se nachází v koncentrovanějších a lépe biologicky využitelných formách).
Mohou se vyskytnout situace, kdy dítě bude na přítomnost kurkumy ve stravě matky citlivěji reagovat, což bohužel není možné predikovat. Je tak na zvážení každé kojící maminky, zda menší množství kurkumy při přípravě receptů použije či nikoli.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi