Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Veganství

Veganství je stravovací a životní styl, který zcela vylučuje konzumaci jakýchkoli produktů živočišného původu. To zahrnuje maso, mléčné výrobky, vejce, med a další produkty, které pocházejí od zvířat. Veganství je často motivováno etickými důvody, ale mnoho lidí se rozhodne pro tento životní styl také kvůli zdravotním výhodám.

Z hlediska výživy může být veganství velmi zdravé, pokud je správně plánováno a vyvážené. Veganská strava je bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, luštěniny, ořechy a semena, které jsou zdrojem mnoha důležitých živin. Vegani často konzumují více vlákniny, antioxidantů a fytochemikálií, které mohou přispívat k prevenci některých chronických onemocnění. Na druhou stranu, veganská strava může být nízká na některé živiny, jako je vitamín B12, železo, jód a omega-3 mastné kyseliny, které jsou přirozeně přítomné v živočišných produktech. Proto je důležité, aby vegani pečlivě plánovali svou stravu a případně uvažovali o doplňování těchto živin.

Dobrý den, setkala jsem se s tím, že veganství by mohlo snížit riziko propuknutí diabetu 2. typu, případně u lidí jím postižených pomoci. Je na tom něco pravdy?

Pokud by veganský jídelníček vykazoval nutriční vyváženost (což lze zajistit) a současně by byl postaven na konzumaci průmyslově nezprocesovaných potravin, tak ano, toto prokazuje řada studií. V praxi ale není nezbytně nutné řešit situaci diabetu hned tímto extrémem, menší podíl masa či obecně živočišných produktů metabolismu ve vztahu k inzulínové rezistenci a diabetu 2.typu nijak neublíží.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na problematiku těhotných veganek respektive jejich vyvíjejících se potomků a vitamínu K2M4. Zajímalo by mě, zda se dá z pestře sestaveného veganského jídelníčku pro těhotnou ženu získat dostatek této formy vitamínu K2 a jaké jsou jeho nejbohatější zdroje.
Děkuji.

Dobrým zdrojem K2 jsou fermentované potraviny (vůbec nejbohatším je natto), teoreticky vzato by s tímto veganská populace neměla mít problém. Nemalé množství K2 vytváří i střevní mikrobiom, což je další důvod, proč by vegansky se stravující jedinci s dostatkem vlákniny neměli vykazovat projevy deficitu. Otázkou do diskuze jsou ale účinky tohoto vitamínu, jehož úkolem je mj. zefektivnit metabolismus vápníku - příjem tohoto prvku u veganů je dlouhodobě silně nedostačující, navíc vápník přítomný v rostlinné stravě je velmi špatně využitelný z důvodu vazby na antinutriční látky. Osobně bych u veganů cílil více pozornosti na zajištění adekvátního množství dobře využitelného vápníku, což je na obecné úrovni potenciálně větší problém/výzva, než pomyslný deficit K2 (ten nastává nejčastěji u poruchy diverzity střevního biomu či absence fermentovaných potravin v jídelníčku).

Dobrý večer,
přemýšlím, jak u vegana docílit ideálního poměru Ca-Mg, nebo se mu alespoň přiblížit. Velmi obtížně se dostávám na tuto rovnováhu a spíše mi tedy vychází nepoměr ve prospěch hořčíku. Je v takovém případě, nebo obecně u veganů dobré zařadit vápník formou doplňku? I kvůli problematičtější vstřebatelnosti Ca kvůli vyššímu obsahu antinutrientů.
Děkuji předem a pěkný den.

V úkolu řešíte situaci, která je v praxi skutečným problémem. Pro vegany je prostě typický vyšší podíl hořčíku vůči vápníku a je výzvou nastolit na této úrovni rovnováhu, obzvlášť bez podpůrné suplementace. Stále větší množství výrobců potravin se tak např. snaží (nejen ryze veganské) produkty fortifikovat vápníkem, při sestavování jídelníčku v reálném životě tedy využívejte potenciál i těchto možností.
Pokud nezajistíte kalcia dostatek, v dlouhodobém jeho deficitu (případně nepoměru vůči hořčíku) se toto projeví především na nervosvalové koordinaci (= sníží se "napětí") a snižování hustoty kostí (tady má výrazný vliv ještě zastoupení bílkovin v jídelníčku, poměr Ca:P a úroveň pohybové aktivity).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi