Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Rybí omáčka

Rybí omáčka je bohatým zdrojem bílkovin a obsahuje mnoho důležitých minerálů a vitamínů, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. Je zvláště bohatá na jód, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy a produkci hormonů. Dále obsahuje značné množství vitamínu B12, který je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a správnou funkci nervového systému. Rybí omáčka také poskytuje zdravé množství omega-3 mastných kyselin, které jsou známy svými protizánětlivými vlastnostmi a schopností podporovat zdraví srdce.

Nicméně, rybí omáčka je také vysoko na sodík, což může přispět k vysokému krevnímu tlaku a dalším zdravotním problémům, pokud je konzumována v nadměrném množství. Proto by lidé s hypertenzí nebo ti, kteří jsou náchylní k retenci vody, měli být opatrní při konzumaci rybí omáčky. Navíc, některé značky mohou obsahovat monosodný glutaman (MSG) nebo jiné přídavné látky, které mohou vyvolat alergické reakce u některých lidí.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na rybí omáčku jako ochucovadlo. Měla by vznikat fermentací z ryb ne? Byla by i dobrou náhražkou soli?

Originální proces výroby rybích omáček je postaven na fermentaci ryb, vždy obsahuje poměrně vysoké množství soli. Je možné ji tak použít jako alternativu k sójovým omáčkám, počítejte ale s poněkud odlišnou chutí a vcelku typickým rybím zápachem. Stejně jako u sójových omáček i u rybích ochucovadel vždy řešte kvalitu, a to z hlediska potenciálního obsahu aditiv (konzervačních látek).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi