Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Rybí omáčka

Rybí omáčka je bohatým zdrojem bílkovin a obsahuje mnoho důležitých minerálů a vitamínů, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. Je zvláště bohatá na jód, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy a produkci hormonů. Dále obsahuje značné množství vitamínu B12, který je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a správnou funkci nervového systému. Rybí omáčka také poskytuje zdravé množství omega-3 mastných kyselin, které jsou známy svými protizánětlivými vlastnostmi a schopností podporovat zdraví srdce.

Nicméně, rybí omáčka je také vysoko na sodík, což může přispět k vysokému krevnímu tlaku a dalším zdravotním problémům, pokud je konzumována v nadměrném množství. Proto by lidé s hypertenzí nebo ti, kteří jsou náchylní k retenci vody, měli být opatrní při konzumaci rybí omáčky. Navíc, některé značky mohou obsahovat monosodný glutaman (MSG) nebo jiné přídavné látky, které mohou vyvolat alergické reakce u některých lidí.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na rybí omáčku jako ochucovadlo. Měla by vznikat fermentací z ryb ne? Byla by i dobrou náhražkou soli?

Originální proces výroby rybích omáček je postaven na fermentaci ryb, vždy obsahuje poměrně vysoké množství soli. Je možné ji tak použít jako alternativu k sójovým omáčkám, počítejte ale s poněkud odlišnou chutí a vcelku typickým rybím zápachem. Stejně jako u sójových omáček i u rybích ochucovadel vždy řešte kvalitu, a to z hlediska potenciálního obsahu aditiv (konzervačních látek).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi