Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kyselina mléčná

Kyselina mléčná je organická kyselina, která je produkována některými bakteriemi, kvasinkami a plísněmi. V potravinářství se kyselina mléčná využívá jako konzervační látka a regulátor kyselosti, například v mléčných výrobcích.

Laicky a možná trochu hloupě, ale přece :-) se ptám. Lze považovat kyselinu mléčnou produkovanou tělem při cvičení a sportu za jednu z "cest k dostatečnému osídlení střeva bakteriemi mléčného kvašení"? Pokud ne, proč ne, prosím?
Děkuji

V tomto případě je třeba rozlišovat dva pojmy:
1. Kyselina mléčná - vzniká mléčným kvašením cukrů,
2. Laktát - jedná se o anion kyseliny mléčné.
Kyselina mléčná jako kyselá forma laktátu ve svalech vůbec nevzniká, mezi laktátem (vznikajícím při anaerobní glykolýze) a aktivitou střevního biomu není přímá vazba.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi