Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Fytoživiny

Fytoživiny jsou přírodní složky rostlin, které mají prokázané zdravotní benefity. Jsou to chemické látky, které rostliny produkují přirozeně, aby se chránily před škůdci, bakteriemi a viry. Pro člověka jsou tyto látky důležité, protože podporují zdraví a pomáhají předcházet různým nemocem. Fytoživiny se nacházejí v ovoce, zelenině, obilovinách, luštěninách, ořeších a semenech.
Jsou známy především svými antioxidačními vlastnostmi, jejich přítomnost ve stravě se proto doporučuje jako součást prevence chronických onemocnění.

Dobrý den,
poprosím o objasnění, jaký je rozdíl mezi fytoživinou a antinutriční látkou?
Děkuji.

Fytoživina (fytonutrient = fytochemikálie) je jakákoli látka pocházející z rostlinných zdrojů, kterou současně neřadíme mezi vitamíny, minerály ani makroživiny. Mohou mít pozitivní i negativní (antinutriční) vliv na metabolismus, většinově jsou charakterizovány jako látky s ochranným dopadem na zdraví.
Antinutriční látka je taková, která může jakýmkoli způsobem komplikovat metabolické pochody skrze antinutriční působení, tedy omezováním až blokováním funkce nutričních látek. Může pocházet z rostlinných i živočišných zdrojů, řadí se mezi ně i některé fytoživiny.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi