Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Prebiotika

Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které podporují růst a aktivitu prospěšných bakterií v našem střevě. Jedná se o specifický typ vlákniny, který lidský organismus sám nerozloží, ale slouží jako potrava pro tzv. probiotické bakterie. Tyto bakterie jsou klíčové pro udržení zdravé střevní mikroflóry, která má významný vliv na celkové zdraví jedince.

Konkrétně prebiotika mohou podporovat lepší vstřebávání minerálů, podporovat imunitní systém, snižovat riziko některých střevních onemocnění a dokonce mohou pomoci při regulaci tělesné hmotnosti. Prebiotika se nacházejí v mnoha druzích ovoce, zeleniny a obilovin, například v pórku, česneku, cibuli, banánech, ovesných vločkách nebo celozrnném chlebu.

Dobrý den,
Měl bych dotaz ohledně výživy mikrobioty po užívání antibiotik. Pokud to chápu správně tak antibiotika nám vymlátí téměř všechny bakterie osidlující naše střevo..tím se nám sníží naše obranyschopnost a jsme tak více náchylní na nemoci?
Na co se primárně zaměřit abychom tuto přírodní mikroflóru obnovili? Je nutné uživání prebiotik formou doplňků stravy nebo bohatě postačí prebiotika ze stravy?
Děkuji vám za odpověď.

Antibiotika nezničí úplně všechny mikroorganismy, dnes už se používají většinou taková, která cílí jen na určité skupiny, takže v tomto směru jsou "bezpečnější". Faktem ale zůstává, že jejich užívání není pro diverzitu a stabilitu střevní probiotické mikrobioty prospěšné. Je proto výhodné po absolvované antibiotické kůře zvýšit příjem prebiotik i probiotik, vždy nejlépe stravou. Doplňky tady mají svůj význam, jako výhodnější (významnější?) se jeví prebiotika (u probiotik vybírejte takové, které kombinují co nejvíce kmenů).

Dobrý den,
ráda bych se doptala na rezistentní škroby, konkrétně na ten typ, který vzniká po uvaření a následném ochlazení rýže/brambor. Pokud bych chtěla navýšit příjem těchto polysacharidů pro zvýšení příjmu prebiotik, bylo by vhodné nechat brambory a rýži před konzumací nechat vychladnout a poté ohřát? Pokud nebudu chtít jíst přílohu studenou...
Děkuji za odpověď.

Tento typ rezistentního škrobu nevzniká po uvaření, on se už v potravině nachází - teplem se jeho struktura mění na stravitelnou pro lidský trávicí trakt, po ochlazení potraviny se ale strukturálně mění znovu na nestravitelnou formu, která funguje jako prebiotikum pro střevní mikroorganismy. Pokud tuto formu retrográdního škrobu chcete využít jako prebiotikum, je nutné potravinu konzumovat buď syrovou, nebo po tepelné úpravě nechat zchládnout a jíst studenou.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi