Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Vyšší podíl tuku ve večerním jídle je problematický právě kvůli navýšení příjmu energie. Pokud ve stravě nesledujete rozložení makroživin, riskujete ukládání přebytku energie do vlastních zásob. Je proto výhodnější (ne ale nezbytné), když poslední jídlo neobsahuje příliš vysoké množství tuku (tuk by ale obsahovat mělo, tzn. optimální cestou je vyhýbat se vysokotučným potravinám, které umí udělat paseku v energetické bilanci).
Pokud svoji energetickou bilanci kontrolujete, tak večeře s mírně vyšším podílem tuku nemusí být problém, v takovém případě (ze zdravotních důvodů) sledujte kvalitu zastoupeného tuku.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.