Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Problematika vitamínu B12 v rostlinných zdrojích není úplně jednoznačná. Ukazuje se, že rostliny vyrábí analogy B12, které jsou chemicky tak podobné skutečnému B12, že se vážou na stejnou transportní molekulu (vnitřní faktor). Víme o nich, že nemají stejný vliv na metabolismus jako skutečný vitamín B12. Současně bylo zjištěno, že přináší riziko v podobě faktu, že mohou v situaci jejich vyššího podílu ve stravě obsadit transportní molekuly vnitřního faktoru a tím znemožnost vstřebávání skutečnému vitamínu B12, kterého teoreticky může být ve stravě dostatek.
Obecně dnes panuje shoda v tom, že rostlinné analogy nejenom že nejsou účinné, ale mohou být v přebytku i zdravotně rizikové. Jedinou výjimkou jsou produkty z chlorelly, kde některé studie ukázaly, že může obsahovat molekuly B12, které působí prakticky stejně, jako živočišné zdroje B12. I tady je to ale složitější, protože se zjistilo, že tyto molekuly B12 nevyrábí řasa, ale jsou výsledkem produkce mikroorganismů žijící na řasách. Komplikace spočívá v tom, že řasy dostupné v komerční síti, tedy pěstované v umělých nádržích, z důvodu sterilních podmínek neobsahují potřebné mikroorganismy vyrábějící účinný B12, takže se tato informace vztahuje pouze k řasám chorelly žijícím ve volném prostředí.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.