Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Biologická dostupnost

Biologická dostupnost je termín používaný v oblasti výživy a farmakologie, který označuje míru a rychlost, jakou je látka absorbována do krevního oběhu a je k dispozici pro použití v těle. Tento koncept je zvláště důležitý při hodnocení účinnosti léků a doplňků stravy. Pokud má látka nízkou biologickou dostupnost, může to znamenat, že i při vysokých dávkách se jen malé množství skutečně dostane do těla a může být využito. Například železo z rostlinných zdrojů má nižší biologickou dostupnost než železo z živočišných zdrojů, což znamená, že tělo ho může hůře využít. Proto je důležité sledovat nejen množství živin v potravě, ale také jejich biologickou dostupnost (využitelnost).

Dobrý den,
zajímalo by mě, jakou biologickou dostupnost má vitamín B12 obsažený ve spirulině. Jedná se o výhodný zdroj vitamínu B12 pro vegany?
Děkuji.

Problematika vitamínu B12 v rostlinných zdrojích není úplně jednoznačná. Ukazuje se, že rostliny vyrábí analogy B12, které jsou chemicky tak podobné skutečnému B12, že se vážou na stejnou transportní molekulu (vnitřní faktor). Víme o nich, že nemají stejný vliv na metabolismus jako skutečný vitamín B12. Současně bylo zjištěno, že přináší riziko v podobě faktu, že mohou v situaci jejich vyššího podílu ve stravě obsadit transportní molekuly vnitřního faktoru a tím znemožnost vstřebávání skutečnému vitamínu B12, kterého teoreticky může být ve stravě dostatek.
Obecně dnes panuje shoda v tom, že rostlinné analogy nejenom že nejsou účinné, ale mohou být v přebytku i zdravotně rizikové. Jedinou výjimkou jsou produkty z chlorelly, kde některé studie ukázaly, že může obsahovat molekuly B12, které působí prakticky stejně, jako živočišné zdroje B12. I tady je to ale složitější, protože se zjistilo, že tyto molekuly B12 nevyrábí řasa, ale jsou výsledkem produkce mikroorganismů žijící na řasách. Komplikace spočívá v tom, že řasy dostupné v komerční síti, tedy pěstované v umělých nádržích, z důvodu sterilních podmínek neobsahují potřebné mikroorganismy vyrábějící účinný B12, takže se tato informace vztahuje pouze k řasám chorelly žijícím ve volném prostředí.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi