Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Za normálních podmínek a současně v situaci absence zbytečných aditiv u těchto výrobků mi přijde kontraproduktivní se jim vyhýbat. Je dobré si uvědomit, že másla v takové podobě jsou kvalitní (= průmyslově nezprocesovanou) potravinou s velmi zajímavým nutričním profilem. Společně s luštěninovými pomazánkami jsou v podstatě ideální pro použití v kombinaci s pečivem, mají zasloužený nárok být nedílnou součástí jídelníčku.
Přistupujte k nim ale jako k potravině, o které víte, že je citlivá na oxidaci (másla obsahují vysoký podíl tuků, které nemají příliš v lásce kyslík a světlo), náchylná k plísním a v neposlední řadě i zdrojem některých alergenů.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.