Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Goitrogeny

Goitrogeny jsou látky, které mohou narušovat funkci štítné žlázy. Jejich konzumace tak může vést k rozvoji strumy, neboli zvětšení štítné žlázy. Mezi potraviny s vysokým obsahem goitrogenů patří například brokolice, kapusta, květák, špenát, sója a některé druhy ovoce a ořechů. I když tyto potraviny obsahují goitrogeny, jsou také bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou pro tělo prospěšné. Jedinci, kteří nemají problémy se štítnou žlázou, nemusí tyto potraviny zcela vyřadit z jídelníčku. V situaci hypotyreózy nebo jiných onemocnění štítné žlázy je ale vhodné se o jejich konzumaci poradit s lékařem.

Jsou prosím gointrogenní látky i v pohance?
Děkuji

Pohanka strumigeny sice obsahuje, ale ve velmi malém (pro metabolismus zanedbatelném) množství.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi