Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Goitrogeny

Goitrogeny jsou látky, které mohou narušovat funkci štítné žlázy. Jejich konzumace tak může vést k rozvoji strumy, neboli zvětšení štítné žlázy. Mezi potraviny s vysokým obsahem goitrogenů patří například brokolice, kapusta, květák, špenát, sója a některé druhy ovoce a ořechů. I když tyto potraviny obsahují goitrogeny, jsou také bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou pro tělo prospěšné. Jedinci, kteří nemají problémy se štítnou žlázou, nemusí tyto potraviny zcela vyřadit z jídelníčku. V situaci hypotyreózy nebo jiných onemocnění štítné žlázy je ale vhodné se o jejich konzumaci poradit s lékařem.

Jsou prosím gointrogenní látky i v pohance?
Děkuji

Pohanka strumigeny sice obsahuje, ale ve velmi malém (pro metabolismus zanedbatelném) množství.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi