Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Sacharidy jsou rychlým zdrojem energie. Pokud jich máte v jídelníčku více, než aktuálně spálíte, ukládájí se skrze činnost inzulínu do tukových zásob bez ohledu na to, že můžete být v záporné energetické bilanci.
Ze stejného důvodu je výhodné omezovat (ale ne úplně eliminovat) jejich množství (včetně kontroly jejich kvality - jednoduché vs. komplexní) ve večerních hodinách - pokud po večeři nehodláte realizovat žádnou výraznější fyzickou aktivitu, bude mít tělo tendenci jejich přebytek ukládat do energetických zásob.
Živý organismus je soubor složitých systémů, u kterých neplatí jednoduchá matematika - tzn. nastavení záporné bilance není stoprocentní zárukou toho, že tělo se bude zbavovat tukových zásob.
Vyšší podíl tuku ve večerním jídle je problematický právě kvůli navýšení příjmu energie. Pokud ve stravě nesledujete rozložení makroživin, riskujete ukládání přebytku energie do vlastních zásob. Je proto výhodnější (ne ale nezbytné), když poslední jídlo neobsahuje příliš vysoké množství tuku (tuk by ale obsahovat mělo, tzn. optimální cestou je vyhýbat se vysokotučným potravinám, které umí udělat paseku v energetické bilanci).
Pokud svoji energetickou bilanci kontrolujete, tak večeře s mírně vyšším podílem tuku nemusí být problém, v takovém případě (ze zdravotních důvodů) sledujte kvalitu zastoupeného tuku.
Vyšší podíl tuku ve stravě sám o sobě nemusí být rizikový, to je jen obecná informace. Vždy záleží na řadě faktorů, nejdůležitější jsou zdravotní stav jedince, celkové množství použitých tuků, jejich kvalita a poměry mezi skupinami mastných kyselin (nasycené vs. nenasycené, mononenasycené vs. polynenasycené ...). V podstatě tak platí, že i správně koncipovaný low carb systém je s ohledem na vyšší zastoupení tuků zdravotně v pořádku.
GN je "uměle" vytvořený parametr, který vždy vnímejte s určitou rezervou a současně ve vztahu s dalšími nutričními charakteristikami. Pokud např. budou přílohy (jako hlavní zdroj sacharidů) postaveny na celozrnných produktech (ideálně formou celých neloupaných zrn), a zastoupení vlákniny i tuků v daném chodu (případně celodenním jídelníčku) bude odpovídat běžným normám, bude metabolismus reagovat i na vyšší hodnoty GN relativně pomalým uvolňováním cukru do krve, takže v podstatě taková situace bude (s ohledem na vyváženou energetickou bilanci) naprosto v pořádku. Myslete vždy na to, že v rámci studia se snažíme obecně definovaná pravidla ve výživě převádět do praxe, teoreticky prezentovaná čísla tak nemusí být převoditelná do reality do posledního detailu.
Jedincům s prediabetem se vždy vyplatí snižovat přebytek sacharidů ve stravě, který v rámci sledování energetické bilance kompenzujete navyšováním podílu tuků, pouze se snažte být striktní při respektování všech pravidel s tuky souvisejících.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.