Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Margarín

Margarín je druh rostlinného tuku, který je často používán jako náhrada másla. Z hlediska výživy je margarín bohatý na nenasycené tuky, které jsou pro tělo zdravější než nasycené tuky obsažené v máslu. Margarín také často obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Některé typy margarínu jsou také obohaceny o vitamíny A a D.

Nicméně, některé druhy margarínu mohou obsahovat trans tuky, které jsou považovány za škodlivé pro zdraví srdce. Trans tuky mohou zvyšovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a snižovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL) v těle, což může vést k riziku vzniku srdečních chorob. Proto je důležité pečlivě si přečíst složení margarínu při nákupu a vyhnout se těm, které obsahují trans tuky.

Dobrý den,
velice jednoduchý dotaz - při výběru máslo a nebo margarín na chleba? Která volba a proč je pro tělo lepší?
Děkuji

Tady záleží na tom, z jakého úhlu pohledu obě potraviny budete chtít hodnotit.
Pokud z hlediska kvality použitých surovin, tak jednoznačně vyhraje máslo, protože margarín je technologicky silně zprocesovaná potravina. Budete-li hodnotit jen z nutričního hlediska, tak vítězem bude většina margarínů, protože je výrobci fortifikují nejen o omega-3 a často i omega-9 tuky, ale i některými vitamíny a antioxidanty (D, E, beta-karoten...) - tabulkově je pak rozdíl víc než transparentní.
Z důvodu snahy o udržení co nejvyšší kvality jídelníčku ze strany používání přirozených potravin bych osobně volil máslo, tržní chování ale ukazuje, že tento názor zdaleka nesdílí všichni...:-)

Dobrý den,
velice jednoduchý dotaz - při výběru máslo a nebo margarín na chleba .... která volba a proč je pro tělo lepší?
Děkuji

Tady záleží na tom, z jakého úhlu pohledu obě potraviny budete chtít hodnotit.
Pokud z hlediska kvality použitých surovin, tak jednoznačně vyhraje máslo, protože margarín je technologicky silně zprocesovaná potravina. Budete-li hodnotit jen z nutričního hlediska, tak vítězem bude většina margarínů, protože je výrobci fortifikují nejen o omega-3 a často i omega-9 tuky, ale i některé vitamíny a antioxidanty (D, E, beta-karoten...) - rozdíl je pak víc než transparentní.
Z důvodu snahy o udržení co nejvyšší kvality jídelníčku ze strany používání přirozených potravin osobně volím vždy máslo, tržní chování ale ukazuje, že tento názor zdaleka nesdílí všichni...:-)

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi