Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Margarín

Margarín je druh rostlinného tuku, který se vyrábí z rostlinných olejů (sójového, kukuřičného, slunečnicového nebo palmového). Je alternativou k máslu, používá se nejčastěji do studené kuchyně. I přesto, že jeho složení je upravováno tak, aby vykazoval vyvážený poměr mastných kyselin, je vysoce průmyslově zpracovanou surovinou. Z toho důvodu není odborníky považován za zdravou potravinu.

Dobrý den,
velice jednoduchý dotaz - při výběru máslo a nebo margarín na chleba? Která volba a proč je pro tělo lepší?
Děkuji

Tady záleží na tom, z jakého úhlu pohledu obě potraviny budete chtít hodnotit.
Pokud z hlediska kvality použitých surovin, tak jednoznačně vyhraje máslo, protože margarín je technologicky silně zprocesovaná potravina. Budete-li hodnotit jen z nutričního hlediska, tak vítězem bude většina margarínů, protože je výrobci fortifikují nejen o omega-3 a často i omega-9 tuky, ale i některými vitamíny a antioxidanty (D, E, beta-karoten...) - tabulkově je pak rozdíl víc než transparentní.
Z důvodu snahy o udržení co nejvyšší kvality jídelníčku ze strany používání přirozených potravin bych osobně volil máslo, tržní chování ale ukazuje, že tento názor zdaleka nesdílí všichni...:-)

Dobrý den,
velice jednoduchý dotaz - při výběru máslo a nebo margarín na chleba .... která volba a proč je pro tělo lepší?
Děkuji

Tady záleží na tom, z jakého úhlu pohledu obě potraviny budete chtít hodnotit.
Pokud z hlediska kvality použitých surovin, tak jednoznačně vyhraje máslo, protože margarín je technologicky silně zprocesovaná potravina. Budete-li hodnotit jen z nutričního hlediska, tak vítězem bude většina margarínů, protože je výrobci fortifikují nejen o omega-3 a často i omega-9 tuky, ale i některé vitamíny a antioxidanty (D, E, beta-karoten...) - rozdíl je pak víc než transparentní.
Z důvodu snahy o udržení co nejvyšší kvality jídelníčku ze strany používání přirozených potravin osobně volím vždy máslo, tržní chování ale ukazuje, že tento názor zdaleka nesdílí všichni...:-)

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi