Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Rozdíl vnímáte správně. V případě doplňku se jedná o směs dvou složek, která je navíc ve výsledku pro konzumenta finančně nákladnější. Pokud bychom zašli do důsledku, tak jeden rozdíl najdeme - smoothie vyrobíte mixováním suroviny, což způsobí rozsekání vlákniny na malé kousky. Nerozpustná frakce vlákniny pak může u citlivých jedinců mechanicky podráždit střevní sliznici, v tomto kontextu není konzumace smoothies příliš výhodná. Toto riziko u doplňku stravy vyrobeného smícháním lisované šťávy s vlákninou v podstatě odpadá.
Využitelnost vápníku ze šťavelanu vápenatého je mizivá - tato sůl je nerozpustná, tepelná úprava na využitelnost kalcia nemá prakticky žádný vliv. V situacích, kdy pořebujete navyšovat příjem vápníku, je proto vhodné se zdrojům šťavelanů vyhýbat, případně je výrazně omezovat.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.