Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Fytáty

Fytáty jsou organické kyseliny, které se přirozeně vyskytují v mnoha rostlinných potravinách - nejjvíce v obilovinách, luštěninách, ořeších a semenech. Jsou známy svou schopností vázat minerály, jako je železo, zinek, vápník a hořčík, a bránit jejich vstřebávání v těle. Pokud jsou fytáty konzumovány v nadměrném množství, může to vést k nedostatku těchto živin.
Fytáty konzumované v malém množství mají ale řadu potenciálních zdravotních přínosů, rizikový je především jejich nadbytek. Důkladná tepelná úprava potravin zčásti rozkládá jejich strukturu a snižuje tak jejich koncentraci v jídle.

Jaký je prosím rozdíl mezi kyselinou fytovou a fytáty?

Kyselina fytová je látka, která je přirozeným aniontem. Jako taková má schopnost se slučovat s kationty minerálů do sloučenin (= solí), které se nazývají fytáty (tyto sloučeniny vytváří nejčastěji s vápníkem, železem, zinkem, draslíkem, hořčíkem a mědí). Protože jsou pro lidský trávicí trakt tyto vazby nestravitelné, dochází při konzumaci potravin s vysokým podílem fytátů k nižší biologické využitelnosti takových minerálů (i přes jejich relativně vysoký podíl v potravině).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi