Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Glykemický index

Glykemický index (GI) je měřítko, které hodnotí, jak rychle a v jaké míře potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi po jejich konzumaci. Potraviny s vysokým glykemickým indexem zvyšují hladinu cukru v krvi rychleji a větší míře než potraviny s nízkým glykemickým indexem. Tento index je důležitý pro lidi s diabetem, kteří potřebují kontrolovat hladinu cukru v krvi, případně pro jedince, kteří se snaží zhubnout nebo udržet zdravou tělesnou hmotnost.
Pravidelná konzumace potravin s vysokým GI vede k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi, v dlouhodobém měřítku se jedná o jednu z hlavních příčin vzniku inzulínové rezistence. Potraviny s nízkým GI poskytují stabilnější a delší zdroj energie, pomáhají tak předcházet pocitu hladu a přejídání.

Dobrý den, setkal jste se prosím s tím, že by se na obal potravin uváděla GI hodnota?
Děkuji.

Hodnoty GI se v potravinářství nepoužívají, protože jsou silně zavádějící (= hodnoty postprandiální glykémie po požití stejné potraviny jsou u každého člověka odlišné, je to odrazem metabolické individuality).

Hezký večer přeji ráda bych vás poprosila o vysvětlení, že kousáním snižujeme glykemický index, zkvalitnění zpracování živin chápu, ale jaksi neumím vysvětlit ten GI. Připadne nějaký link k prostudování fyzio procesů.
Děkuji

Z jídla obsahujícího sacharidy, které důkladně a pomalu koušeme a žvýkáme, se v ústech díky mechanickému rozmělnění a času potřebnému pro enzymatické naštěpení sacharidů uvolňuje a vstřebává menší část cukrů, čímž dochází k prvnímu (mírnému) navyšování hladiny krevního cukru. Poté, co se trávenina dostane do tenkého střeva, začnou působit enzymy slinivky břišní a s určitým časovým odstupem od procesů probíhajících v ústech přichází druhá (výraznější) vlna nárůstu krevní glykémie. Protože se postprandiální glykémie měří v časovém úseku 90-120 minut po jídle, je pomalý proces konzumace vysokosacharidové stravy ve vztahu k rychlosti nárůstu hladiny krevního cukru výhodnější (glykémie je nižší, jelikož se hodnoty "průměrují"), než konzumace jídla ve spěchu (v takové situaci dochází k uvolňování cukru do krve až z tenkého střeva, proces je tak více nárazový).

Dobrý den,
uvádí se, že glykemický index brambor lze snížit jejich uvařením ve slupce a následným zachlazením. Jak se orientačně index například u lojovitého typu brambor může změnit? Je tato úprava vhodná i z ostatních výživových hledisek? Děkuji.

Princip změny hodnoty glykemického indexu u těchto potravin po jejich uvaření a následném zchlazení spočívá v obsahu retrográdního škrobu (vliv přítomnosti slupky není úplně zásadní). Tepelná úprava mění jeho strukturu, která se stává pro lidský trávicí trakt lépe stravitelnou, čímž se zvyšuje hodnota GI. Po zchládnutí potraviny se struktura škrobu opět mění, výsledkem je snížení GI. S ohledem na fakt, že trávicí trakt každého jedince jako metabolické individuality zpracovává stravu s odlišnou efektivitou, není možné říci, jak velký bodový rozdíl ve smyslu jednotkového hodnocení parametrů GI bude mezi oběma situacemi. Většinou se uvádí rozmezí 15-25 jednotek, což není zrovna málo...
Ve vztahu k ostatním nutričním parametrům už tento proces přípravy jídla není tak výhodný, protože se prodlužuje stupeň oxidace, který snižuje obsah některých živin.

Dobrý den,
ráda bych vás poprosila o vysvětlení, že kousáním snižujeme glykemický index, zkvalitnění zpracování živin chápu, ale neumím vysvětlit ten GI. Připadne nějaký link k prostudování fyzio procesů.
Děkuji

Z jídla obsahujícího sacharidy, které důkladně a pomalu koušeme a žvýkáme, se v ústech díky mechanickému rozmělnění a času potřebnému pro enzymatické naštěpení sacharidů uvolňuje a vstřebává menší část cukrů, čímž dochází k prvnímu (mírnému) navyšování hladiny krevního cukru. Poté, co se trávenina dostane do tenkého střeva, začnou působit enzymy slinivky břišní a s určitým časovým odstupem od procesů probíhajících v ústech přichází druhá (výraznější) vlna nárůstu krevní glykémie. Protože se postprandiální glykémie měří v časovém úseku 90-120 minut po jídle, je pomalý proces konzumace vysokosacharidové stravy ve vztahu k rychlosti nárůstu hladiny krevního cukru výhodnější (glykémie je nižší, jelikož se hodnoty "průměrují"), než konzumace jídla ve spěchu (v takové situaci dochází k uvolňování cukru do krve až z tenkého střeva, proces je tak více nárazový).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi