Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Obsah soli v jídle je jeden z klíčových faktorů, které by měl každý zodpovědný jedinec ve své stravě řešit, protože přebytek sodíku je zdravotně nebezpečný (zátěž ledvin, lymfatického a srdečně-cévního systému). Řešení situace je v reálném každodenním provozu poměrně jednoduché - v domácích podmínkách je nutné kontrolovat množství soli přidávané při přípravě pokrmů a současně minimalizovat používání potravin s vysokým podílem soli (pečivo, slané sýry, uzeniny, konzervy...), ve veřejném stravování pak především volit pokrmy, jejichž součástí nejsou vysoce průmyslově zprocesované potraviny obsahující vyšší množství sodíku (sýry, trojobaly, uzeniny...). Tyto postupy vedou k omezení příjmu soli, jejíž množství se ne vždy musí dostat pod hranici 5 g za den, což ale nevnímejte jako selhání, protože čísla jsou jen pomůckou, ne směrodatným ukazatelem.
Doporučovaných 5 g soli za den se vztahuje ke zprůměrované dospělé populaci, dodržování výše diskutovaných podmínek vždy vede k situacím, kdy se množství soli v každodenním jídle bude rálně pohybovat kolem této hranice (toto máte možnost sledovat mj. i při tvorbě úkolů na výukové aplikaci ZOF v průběhu studia).
Poměr draslíku a sodíku by měl být v určité rovnováze, přebytek kteréhokoli z obou prvků má svoje následky - u sodíku je to např. zvyšování krevního tlaku, u draslíku pak ovlivnění srdečního rytmu či funkce svalů. Poměr 6:1 už je vyšší, i když na stranu druhou celkové množství draslíku nijak nezachází do extrému, takže tato situace za běžných podmínek není zdravotně nebezpečná (teoreticky může vést ke zvýšené únavě z důvodu nízkého příjmu sodíku, nejvíce u sportujících jedinců). I přesto nemá smysl používat draselnou sůl, preferujte zdroje NaCl. Draslík tady nesnižujte, je rozumnější (a v praxi i jednodušší) mírně navýšit příjem sodíku.
Rozdíl mezi nimi je, ve vztahu k obsahu sodíku ale ne nijak závratný. Z nutričního hlediska tady klíčovou roli hraje množství ostatních minerálů (nejčastěji = v největším zastoupení je to železo, dále pak mangan, u fortifikovaných produktů pak i vyšší zastoupení jódu a fluoru).
Z tohoto hlediska platí, že sůl je klíčovým zdrojem sodíku, z těchto důvodů je potřebné její množství v každodenní stravě korigovat. Na první pohled se jako výhodnější jeví soli obsahující např. železo (typicky lávová sůl, která je jeho výrazným zdrojem), u těchto je ale "potíž" v tom, že je anorganického původu (tedy ne moc dobře biologicky využitelné). Standardem v posledních několika dekádách v našich vnitrozemských podmínkách je pak jodidovaná sůl z důvodu potřeby zvyšovat příjem deficitního jódu kvůli funkci štítnice. Přidaný jód ale na zastoupení sodíku nemá prakticky žádný vliv, jeikož sodík je makroprvek, kdežto jód se počítá v mikrogramech.
Při snaze snižovat podíl antinutričních látek má smysl při namáčení používat i menší podíl soli. Důvodem je fakt, že podporuje aktivaci enzymů, které deaktivují inhibitory enzymů obsažených v ořechách a semenech. Výsledkem je lepší rozklad především kyseliny fytové, která se v ořechách a semenech (včetně luštěnin a obilovin) nachází ve vysokých koncentracích.
V případě fermentace zrn pomocí bakterií mléčného kvašení není nezbytně nutné sůl použít, protože hlavní účinek mají právě tyto bakterie, které produkcí kyseliny mléčné snižují pH prostředí, což je společně s mírně vyšší teplotou klíčový faktor pro aktivaci enzymů rozkládajících fytáty. Pokud ale sůl použijete, ničemu neublížíte...
Draselné soli jsou v dnešní době už poměrně dobře dostupné, neměl by být problém s jejich nákupem. Pokud je nenajdete v běžné síti (supermarkety), hledejte na eshopech.
Je výhodnější používat směsi (KCl+NaCl), budete tak mít pod větší kontrolou příjem sodíku a jeho poměr vůči draslíku. Toto je důležité především v situacích, kdy při snaze snižovat příjem sodíku eliminujete ze stravy pečivo, sýry, uzeniny a v podstatě veškeré skryté zdroje soli, a současně budete používaj pro solení pokrmů jen draselnou sůl. Organismus určité (byť v normálních podmínkách velmi malé) množství sodíku potřebuje, jeho nedostatečný příjem v kombinaci s vyššími ztrátami (pocení) je zdravotně rizikový (křeče, únava, malátnost, v extrému až kolaps srdečně-cévního systému).
Část soli se u těchto potravin vstřebá do potraviny, musíte tak počítat s tím, že ani důkladná očista výrobku neodstraní vše. Pokud je ale součástí takové konzervované potraviny i voda, podstatná část soli je v ní rozpuštěna - konzumací samotné potraviny (bez tekutiny) tak nemusíte vždy přijmout stejné množství soli, jaké je uvedeno na etiketě.
To skutečně neodpovídá - DDD sodíku je 500 mg, což je ze strany tvůrců tohoto doporučení vnímáno jako minimální množství nezbytné pro zachování klíčových biologických pochodů v těle. V reálném životě se s takovými hodnotami setkáte jen výjimečně, nejčastěji u jedinců s poruchami příjmu potravy, případně u procesu redukčních diet některých sportovců soutěžících ve váhových kategoriích.
Ve vztahu k doporučovaným dávkám soli je situace odlišná - sůl (NaCl) je nejbohatším zdrojem sodíku (obsahuje 40%), 5 gramů tak zastupuje 2000 mg sodíku, což je čtyřnásobek DDD tohoto prvku. Tato hranice je ale definována jako množství, které nepodporuje rozvoj zdravotních problémů spojených s přebytkem sodíku (zatížení ledvin, lymfatického systému, srdečně-cévního systému...), nevztahuje se tak k minimálním potřebám organismu.
Tyto směsi jsou výhodné, protože umožní korigovat přísun sodíku, jehož množství je ve stravě průměrné populace silně nadlimitní. Současně je zdrojem draslíku, u kterého je žádoucí se snažit zajistit příjem alespoň kolem hodnot DDD, což na rozdíl od sodíku je v praxi poměrně náročné. S přebytkem sodíku pak souvisí i nepoměr mezi Na:K se všemi známými následky.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.