Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Problematika obsahu aflatoxinu v arašídových máslech je výsledkem poměrně velkého objemu zpracovávané vstupní suroviny, tedy arašídů. Tady obecně platí, že u ořechů a semen bohatých na tuky při nevhodném způsobu skladování hrozí zvýšené riziko obsahu plísní a produktů z nich, nejvíce se o tom z důvodu produkovaného objemu hovoří u arašídových produktů. Konzumace (i každodenní) arašídového másla se nemusíte obávat (má zajímavý nutriční profil v oblasti obsahu a poměru mastných kyselin), jen je třeba dbát na jeho kvalitu. Bohužel zdaleka ne vždy jako spotřebitelé máme možnost zjistit, jaké koncentrace nežádoucích látek se v komerčních produktech nachází (vyžadovalo by to analýzu dané potraviny v laboratoři). Nabízí se tak u potravin, které je možné zpracovávat v domácích podmínkách - což ořechová másla jsou - kontrolovat celý proces včetně kvality vstupních surovin, vyžaduje to trochu námahy a času navíc, než objednání hotového výrobku, to už je ale na rozhodnutí každého z nás.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.