Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Mrkev

Mrkev je kořenová zelenina charakteristická výraznou oranžovou barvou, sladkou chutí a vysokým obsahem beta karotenu. Je také bohatá na vlákninu a antioxidanty. Lze ji konzumovat syrovou, vařenou, pečenou nebo jako přísadu do různých pokrmů.

Dobrý den,
může se nějak projevit vyšší konzumace mrkve na našem zdraví? Kamarádka je schopna sníst cca 1 kg denně i víc. Zatím má jen obarvené ruce, ale jinak se cítí v pořádku a hlavně nedokáže odolat, takže v tom hodlá pokračovat i nadále.
Děkuji

Pokud je mrkev v syrové podobě, může vyšší podíl tepelně neupravené vlákniny zatížit střevní trakt, u zdravého jedince ale toto není nebezpečné, maximálně se projeví dyskomfortem v oblasti trávení. Vysoká koncentrace karotenů může způsobit žlutooranžové zbarvení kůže (hyperkarotenémie), toto ale není zdravotně nebezpečné.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi