Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Mrkev

Mrkev je kořenová zelenina charakteristická výraznou oranžovou barvou, sladkou chutí a vysokým obsahem beta karotenu. Je také bohatá na vlákninu a antioxidanty. Lze ji konzumovat syrovou, vařenou, pečenou nebo jako přísadu do různých pokrmů.

Dobrý den,
může se nějak projevit vyšší konzumace mrkve na našem zdraví? Kamarádka je schopna sníst cca 1 kg denně i víc. Zatím má jen obarvené ruce, ale jinak se cítí v pořádku a hlavně nedokáže odolat, takže v tom hodlá pokračovat i nadále.
Děkuji

Pokud je mrkev v syrové podobě, může vyšší podíl tepelně neupravené vlákniny zatížit střevní trakt, u zdravého jedince ale toto není nebezpečné, maximálně se projeví dyskomfortem v oblasti trávení. Vysoká koncentrace karotenů může způsobit žlutooranžové zbarvení kůže (hyperkarotenémie), toto ale není zdravotně nebezpečné.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi