Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Sucralóza

Sucralóza je umělé sladidlo, které je 600krát sladší než cukr. Je to nízkokalorická alternativa k cukru, která se často používá v potravinářském průmyslu, zejména v nízkokalorických a "dietních" produktech. Sucralóza je stabilní při vysokých teplotách, což znamená, že se může používat při vaření a pečení.

Z hlediska zdraví a výživy je sucralóza obecně považována za bezpečnou pro konzumaci. Některé studie naznačují, že může mít negativní vliv na střevní mikroflóru, ale většina výzkumů ukazuje, že sucralóza nemá žádné závažné vedlejší účinky. Je důležité si uvědomit, že i když sucralóza může pomoci snížit příjem kalorií, neměla by nahradit zdravou, vyváženou stravu.

Zdravím,
chtěla bych se zeptat na studii z května letošního roku o sucralóza 6-acetát a jeho vlivu na zdraví. Myslíte že je relevantní? Spousta lidí (odborníků) ji zpochybňuje, mně naopak dává smysl.
Děkuji.

Tato studie zjistila, že sukralóza-6-acetát, která vzniká rozkladem sukralózy (E955), je genotoxická (tzn. rozkládá DNA v buňkách). To je samozřejmě poměrně závažné zjištění, problém relevantnosti výsledků studie je ale v tom, že výzkum probíhal in vitro, tedy ve zkumavce. Jelikož toto prostředí neodráží skutečné podmínky živého organismu, jsou vždy výsledky takových výzkumů zpochybňovány, na vědeckém poli v podstatě ani nelze jinak. Standardním postupem v podobných situacích je nutnost tyto výzkumy přesunout na platformu in vivo, tedy do živého organismu, navíc ideálně do lidského. Teprve poté bude možné interpretovat výsledky jako "pravdivé", tedy odrážející skutečnost.
K náhradním sladidlům a celé řadě jiných aditiv používaných běžně v potravinářství se váže spousta podobných studií. I přesto, že vědecký výzkum neustále probíhá, měl by se běžný konzument mít před těmito látkami na pozoru - nikdy nevíme, jaký vliv na naše zdraví budou mít v rámci dlouhodobé konzumace.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi