Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Tato studie zjistila, že sukralóza-6-acetát, která vzniká rozkladem sukralózy (E955), je genotoxická (tzn. rozkládá DNA v buňkách). To je samozřejmě poměrně závažné zjištění, problém relevantnosti výsledků studie je ale v tom, že výzkum probíhal in vitro, tedy ve zkumavce. Jelikož toto prostředí neodráží skutečné podmínky živého organismu, jsou vždy výsledky takových výzkumů zpochybňovány, na vědeckém poli v podstatě ani nelze jinak. Standardním postupem v podobných situacích je nutnost tyto výzkumy přesunout na platformu in vivo, tedy do živého organismu, navíc ideálně do lidského. Teprve poté bude možné interpretovat výsledky jako "pravdivé", tedy odrážející skutečnost.
K náhradním sladidlům a celé řadě jiných aditiv používaných běžně v potravinářství se váže spousta podobných studií. I přesto, že vědecký výzkum neustále probíhá, měl by se běžný konzument mít před těmito látkami na pozoru - nikdy nevíme, jaký vliv na naše zdraví budou mít v rámci dlouhodobé konzumace.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.