Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

IgG

Imunoglobulin G (IgG) je typ protilátky, který hraje klíčovou roli v imunitním systému těla. Je to nejčastější typ protilátky u lidí a je zodpovědný za dlouhodobou imunitu po vakcinaci nebo infekci. IgG protilátky jsou schopny rozpoznat a vázat se na specifické antigény, jako jsou bakterie nebo viry, a pomáhají je neutralizovat.

Dobrý den, pane Jelínku,
Mohla bych Vás poprosit o bližsí vysvětlení rozdílu mezi IgE a IgG protilátek? Je velmi populární testovat tzv. potravinovou senzitivitu skrze IgG protilátky. Ale každý zdroj uvádí něco jiného - některé uvádějí, že se vůbec nemusí jednat o směrodatné informace a eliminace potravin není na místě, protože vyjdou i potraviny, které ve skutečnosti tělu vůbec nevadí, a nebo naopak vyřadit celou řadu potravin, ale riskovat nástup špatného vztahu s jídlem apod.... Jak k tomuto problému prosím přistupovat?

Tyto testy jsou prezentovány jako možnost zjištění senzitivity na jednotlivé potraviny. Potíž je v tom, že vyšší hladiny protilátek vypovídají jen o tom, že se testovaný jedinec s danou potravinou někdy v minulosti setkal. Neřeší tak jejich toleranci ani (ne)vhodnost.
Velmi často bývají tyto testy dávány do souvislosti s možností zjistit intoleranci (potravinovou nesnášenlivost), což je nesmysl, protože se jedná o test protilátek, tedy testování reakcí imunitního systému (intolerance nemají žádnou souvislost s imunitním systémem).
Jestli můžu dát radu, tak se těmto testům vyhněte, nejsou validní i přes fakt, že je nabízí některé nemocnice...

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi