📅 15. 1. 2024
Zelenina zahrnuje skupinu potravin, které by měly být u zdravých jedinců nedílnou součástí každodenní stravy. Je zdrojem látek se specifickými vlastnostmi rozhodujícími o tom, zda daná potravina je či není...
📅 25. 7. 2023
Část populace význam pitného režimu naprosto přehlíží, jiní na něj naopak zaměřují přehnaně zbytečnou pozornost se snahou spočítat přesné množství tekutin, které k optimálnímu fungování potřebujeme. Dospělý člověk má možnost...
📅 10. 7. 2023
V životě každého rodiče přijde okamžik, kdy je u svého dítěte nucen řešit přechod na nemléčnou stravu. Zařazení prvních příkrmů je pro dítě a v podstatě i rodiče velká změna,...
📅 19. 4. 2023
O víkendu 15-16.4.2023 proběhly v Maďarsku avizované zápasy. Na první pohled žádná velká soutěž, pro celý tým ale naopak velmi důležitá až klíčová. Lucka měla poměrně málo času, aby z mentálního i...
📅 16. 3. 2023
Kariéra vrcholového sportovce je prakticky bez výjimky jízdou na horské dráze. Vnější realita, kde se střídají výhry s prohrami, je jen pomyslná špička ledovce, navíc často deformovaná medializací a snahou...
📅 1. 3. 2023
Káva je nápoj, který nechává chladným naprosté minimum lidí. Buď ji milujete, nebo ji nemůžete vystát. Je tak trochu kontroverzní potravinou, protože disponuje spektrem účinků, které se sice v některých situacích...
📅 26. 2. 2023
Aby organismus byl schopen vykonávat práci, potřebuje k tomu odpovídající množství vody. Základem každého sportovního výkonu je proto dostatečná hydratace. Toho jsou si vědomi i výrobci sportovní výživy, kteří se...
📅 23. 2. 2023
Sportovci zaujímají k vláknině často svérázný přístup. Někteří její existenci včetně významu neřeší vůbec. Jiní se jejímu příjmu naopak úzkostlivě vyhýbají, protože mají obavu z potenciálních následků v podobě zvýšeného...
📅 20. 2. 2023
S tuky je třeba na talíři pracovat uvážlivě. Jelikož jsou koncentrovaným zdrojem energie, může se snadno stát, že jejich špatně odhadnuté či změřené množství zamotá s výslednými hodnotami energetické bilance....
📅 17. 2. 2023
Sacharidy ve stravě plní především roli zdroje energie. Organismus je metabolizuje poměrně rychle, tato rychlost se ale liší s ohledem na jejich strukturu - zdroje komplexních sacharidů tělo zpracovává pomaleji,...
📅 13. 2. 2023
Ve výživě se prezentuje celá řada pravidel a faktorů, které ve svém významu můžeme rozdělit na více a méně důležité. Mezi nejdůležitější bezpochyby patří i nutnost kontrolovat množství a kvalitu...
📅 10. 2. 2023
Každý, kdo se trochu motá kolem výživy, ví, že snaha o přesné spočítání energetické bilance - tedy rozdílu mezi příjmem a výdejem energie, v praxi moc dobře nefunguje. Důvodem je...
📅 7. 2. 2023
Existuje spousta názorů a od nich se odvíjejících přístupů k užívání doplňků stravy, ve sportu to platí dvojnásob. Faktem je, že vrcholový sportovec se bez podpůrné suplementace neobejde. Ne ani...
📅 3. 2. 2023
Základem každého jídelníčku je soustava receptů, které jsou složeny z různých surovin. Je tak logické, že kvalita každého receptu, potažmo celé koncepce stravování, začíná a končí u kvality použitých potravin. Kvalita...
📅 1. 2. 2023
Život sportovce nebývá ustlán na růžích, jak to často v médiích vypadá. Každodenní fyzická dřina, psychický stres, snaha se nezranit či nespadnout do stavu chronické únavy jsou jen pomyslnou špičkou ledovce,...
📅 15. 5. 2022
Bílkoviny jsou složkou, jejíž množství se při kontrole kvality jídelníčku sleduje většinou na prvním místě. V praxi se ukazuje, že i přesto, jak zásadní roli pro metabolismus hrají, s nimi většina...
📅 10. 5. 2022
Sůl (NaCl), kterou používáme v kuchyni pro dochucování jídel, plní řadu funkcí: Slouží jako zesilovač chuti, plní funkci konzervační látky a je zdrojem sodíku, který řídí metabolismus vody v těle...
📅 29. 4. 2022
Káva je velmi zajímavý nápoj. Možná by bylo na místě jej označit za silně kontroverzní, a to minimálně ve vztahu k lidskému zdraví, ale to je otázkou úhlu pohledu toho,...
📅 21. 4. 2022
Téma dlouhověkosti zajímalo lidstvo odnepaměti. Z historie jsou zdokumentovány snahy alchymistů o nalezení elixíru života, v moderní společnosti, jejíž základy stojí na vědění, je to pak neutuchající snaha vědců hledat...
📅 15. 4. 2022
O kouření víme, že výrazně poškozuje zdraví. Ve vztahu k podpoře vzniku nádorových onemocnění se uvádí, že kuřáci mají až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost rizika úmrtí na rakovinu než nekuřáci. Podobně...
📅 7. 4. 2022
Ořechy jsou nutričně velmi zajímavou potravinou: Zastupují poměrně významné množství bílkovin (až 20 %), jsou zdrojem komplexních sacharidů, poskytují nemalé množství vlákniny, jsou i důležitým zdrojem některých minerálů v čele...
📅 3. 4. 2022
Přechod z jednoho ročního období do druhého bývá provázen řadou výzev. Organismus se začíná probouzet ze zimního spánku, je nucen se přizpůsobobat změnám teploty a vlhkosti vzduchu, se zlepšujícím se...
📅 30. 3. 2022
Je známým faktem, že s rostoucím věkem stoupá riziko řídnutí kostí, které vede ke vzniku osteoporózy. Kosti sice mohou křehnout v jakémkoli věku, nejčastěji k tomu ale z důvodu hormonálních...
📅 27. 3. 2022
Užívání doplňků stravy je v moderní společnosti naprosto běžná věc. Studie poukazují na fakt, že jejich spotřeba neustále roste, a není žádné tajemství, že jejich potenciál ve snaze maximalizovat...
📅 23. 3. 2022
Při snaze racionálně upravovat systém stravování se často cílí na schopnost jídla zvyšovat pocit zasycení. Toto má svůj smysl, protože se ukazuje, že ze zdravotního hlediska je v mnoha situacích...
📅 21. 3. 2022
Demence je duševní onemocnění, které postihuje některé funkce mozku a projevuje se poruchou intelektu, paměti a osobnosti. Nejčastější příčinou jejího vzniku je Alzheimerova choroba, mezi hlavní rizikové faktory patří věk....
📅 19. 3. 2022
Nadváha a obezita posouvají metabolickou rovnováhu do stavu, ze kterého vzniká celá řada civilizačních chorob. Nejčastěji se citují srdečně-cévní nemoci a diabetes 2.typu, o kterých víme, že vedou ke zvýšené...