Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Magazín

Zelenina

Zelenina

📅 15. 1. 2024

Zelenina zahrnuje skupinu potravin, které by měly být u zdravých jedinců nedílnou součástí každodenní stravy. Je zdrojem látek se specifickými vlastnostmi rozhodujícími o tom, zda daná potravina je či není...

Pravidla pitného režimu

Pravidla pitného režimu

📅 25. 7. 2023

Část populace význam pitného režimu naprosto přehlíží, jiní na něj naopak zaměřují přehnaně zbytečnou pozornost se snahou spočítat přesné množství tekutin, které k optimálnímu fungování potřebujeme. Dospělý člověk má možnost...

První příkrmy

První příkrmy

📅 10. 7. 2023

V životě každého rodiče přijde okamžik, kdy je u svého dítěte nucen řešit přechod na nemléčnou stravu. Zařazení prvních příkrmů je pro dítě a v podstatě i rodiče velká změna,...

Odvodňování před zápasem v praxi

Odvodňování před zápasem v praxi

📅 19. 4. 2023

O víkendu 15-16.4.2023 proběhly v Maďarsku avizované zápasy. Na první pohled žádná velká soutěž, pro celý tým ale naopak velmi důležitá až klíčová. Lucka měla poměrně málo času, aby z mentálního i...

Nečekané výzvy

Nečekané výzvy

📅 16. 3. 2023

Kariéra vrcholového sportovce je prakticky bez výjimky jízdou na horské dráze. Vnější realita, kde se střídají výhry s prohrami, je jen pomyslná špička ledovce, navíc často deformovaná medializací a snahou...

Káva ve sportu

Káva ve sportu

📅 1. 3. 2023

Káva je nápoj, který nechává chladným naprosté minimum lidí. Buď ji milujete, nebo ji nemůžete vystát. Je tak trochu kontroverzní potravinou, protože disponuje spektrem účinků, které se sice v některých situacích...

Pitný režim

Pitný režim

📅 26. 2. 2023

Aby organismus byl schopen vykonávat práci, potřebuje k tomu odpovídající množství vody. Základem každého sportovního výkonu je proto dostatečná hydratace. Toho jsou si vědomi i výrobci sportovní výživy, kteří se...

Vláknina – (ne)přítel sportovců?

Vláknina – (ne)přítel sportovců?

📅 23. 2. 2023

Sportovci zaujímají k vláknině často svérázný přístup. Někteří její existenci včetně významu neřeší vůbec. Jiní se jejímu příjmu naopak úzkostlivě vyhýbají, protože mají obavu z potenciálních následků v podobě zvýšeného...

Tuky v kuchyni

Tuky v kuchyni

📅 20. 2. 2023

S tuky je třeba na talíři pracovat uvážlivě. Jelikož jsou koncentrovaným zdrojem energie, může se snadno stát, že jejich špatně odhadnuté či změřené množství zamotá s výslednými hodnotami energetické bilance....

Zdroje sacharidů

Zdroje sacharidů

📅 17. 2. 2023

Sacharidy ve stravě plní především roli zdroje energie. Organismus je metabolizuje poměrně rychle, tato rychlost se ale liší s ohledem na jejich strukturu - zdroje komplexních sacharidů tělo zpracovává pomaleji,...

Jak počítáme bílkoviny

Jak počítáme bílkoviny

📅 13. 2. 2023

Ve výživě se prezentuje celá řada pravidel a faktorů, které ve svém významu můžeme rozdělit na více a méně důležité. Mezi nejdůležitější bezpochyby patří i nutnost kontrolovat množství a kvalitu...

Energetická bilance

Energetická bilance

📅 10. 2. 2023

Každý, kdo se trochu motá kolem výživy, ví, že snaha o přesné spočítání energetické bilance - tedy rozdílu mezi příjmem a výdejem energie, v praxi moc dobře nefunguje. Důvodem je...

Výběr doplňků stravy

Výběr doplňků stravy

📅 7. 2. 2023

Existuje spousta názorů a od nich se odvíjejících přístupů k užívání doplňků stravy, ve sportu to platí dvojnásob. Faktem je, že vrcholový sportovec se bez podpůrné suplementace neobejde. Ne ani...

Lucčin nákupní košík

Lucčin nákupní košík

📅 3. 2. 2023

Základem každého jídelníčku je soustava receptů, které jsou složeny z různých surovin. Je tak logické, že kvalita každého receptu, potažmo celé koncepce stravování, začíná a končí u kvality použitých potravin. Kvalita...

Kostky jsou vrženy

Kostky jsou vrženy

📅 1. 2. 2023

Život sportovce nebývá ustlán na růžích, jak to často v médiích vypadá. Každodenní fyzická dřina, psychický stres, snaha se nezranit či nespadnout do stavu chronické únavy jsou jen pomyslnou špičkou ledovce,...

Rozložení bílkovin v průběhu dne

Rozložení bílkovin v průběhu dne

📅 15. 5. 2022

Bílkoviny jsou složkou, jejíž množství se při kontrole kvality jídelníčku sleduje většinou na prvním místě. V praxi se ukazuje, že i přesto, jak zásadní roli pro metabolismus hrají, s nimi většina...

Jak snížit množství soli ve stravě

Jak snížit množství soli ve stravě

📅 10. 5. 2022

Sůl (NaCl), kterou používáme v kuchyni pro dochucování jídel, plní řadu funkcí: Slouží jako zesilovač chuti, plní funkci konzervační látky a je zdrojem sodíku, který řídí metabolismus vody v těle...

Je káva zdravá?

Je káva zdravá?

📅 29. 4. 2022

Káva je velmi zajímavý nápoj. Možná by bylo na místě jej označit za silně kontroverzní, a to minimálně ve vztahu k lidskému zdraví, ale to je otázkou úhlu pohledu toho,...

Zjistěte, o kolik let si prodloužíte život úpravou svého jídelníčku

Zjistěte, o kolik let si prodloužíte život úpravou svého jídelníčku

📅 21. 4. 2022

Téma dlouhověkosti zajímalo lidstvo odnepaměti. Z historie jsou zdokumentovány snahy alchymistů o nalezení elixíru života, v moderní společnosti, jejíž základy stojí na vědění, je to pak neutuchající snaha vědců hledat...

Známe potraviny, které jsou stejně škodlivé jako kouření

Známe potraviny, které jsou stejně škodlivé jako kouření

📅 15. 4. 2022

O kouření víme, že výrazně poškozuje zdraví. Ve vztahu k podpoře vzniku nádorových onemocnění se uvádí, že kuřáci mají až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost rizika úmrtí na rakovinu než nekuřáci. Podobně...

Konzumace ořechů může snížit nárůst hmotnosti

Konzumace ořechů může snížit nárůst hmotnosti

📅 7. 4. 2022

Ořechy jsou nutričně velmi zajímavou potravinou: Zastupují poměrně významné množství bílkovin (až 20 %), jsou zdrojem komplexních sacharidů, poskytují nemalé množství vlákniny, jsou i důležitým zdrojem některých minerálů v čele...

Jaro klepe na dveře a s ním i změna na talíři

Jaro klepe na dveře a s ním i změna na talíři

📅 3. 4. 2022

Přechod z jednoho ročního období do druhého bývá provázen řadou výzev. Organismus se začíná probouzet ze zimního spánku, je nucen se přizpůsobobat změnám teploty a vlhkosti vzduchu, se zlepšujícím se...

Překvapivá potravina, která chrání před úbytkem kostní hmoty

Překvapivá potravina, která chrání před úbytkem kostní hmoty

📅 30. 3. 2022

Je známým faktem, že s rostoucím věkem stoupá riziko řídnutí kostí, které vede ke vzniku osteoporózy. Kosti sice mohou křehnout v jakémkoli věku, nejčastěji k tomu ale z důvodu hormonálních...

Sportovci užívají nebezpečné doplňky

Sportovci užívají nebezpečné doplňky

📅 27. 3. 2022

Užívání doplňků stravy je v moderní společnosti naprosto běžná věc. Studie poukazují na fakt, že jejich spotřeba neustále roste, a není žádné tajemství, že jejich potenciál ve snaze maximalizovat...

Existují potraviny, které zvyšují pocit sytosti více než maso

Existují potraviny, které zvyšují pocit sytosti více než maso

📅 23. 3. 2022

Při snaze racionálně upravovat systém stravování se často cílí na schopnost jídla zvyšovat pocit zasycení. Toto má svůj smysl, protože se ukazuje, že ze zdravotního hlediska je v mnoha situacích...

Dieta s vysokým obsahem vlákniny může snížit riziko demence

Dieta s vysokým obsahem vlákniny může snížit riziko demence

📅 21. 3. 2022

Demence je duševní onemocnění, které postihuje některé funkce mozku a projevuje se poruchou intelektu, paměti a osobnosti. Nejčastější příčinou jejího vzniku je Alzheimerova choroba, mezi hlavní rizikové faktory patří věk....

Vzdělání má pozitivní dopad na zdraví

Vzdělání má pozitivní dopad na zdraví

📅 19. 3. 2022

Nadváha a obezita posouvají metabolickou rovnováhu do stavu, ze kterého vzniká celá řada civilizačních chorob. Nejčastěji se citují srdečně-cévní nemoci a diabetes 2.typu, o kterých víme, že vedou ke zvýšené...