Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Xylitol

Xylitol je přírodní sladidlo, které se vyskytuje v některých rostlinách, včetně ovoce, zeleniny a dřevin. Je to pětiatomový alkohol, který má sladkou chuť podobnou běžnému cukru, ale obsahuje o 40% méně kalorií. Xylitol je oblíbený v dietních a diabetických potravinách, protože nezpůsobuje nárůst hladiny cukru v krvi jako běžný cukr.

Z hlediska zdraví a výživy je xylitol považován za zdravější alternativu k běžnému cukru. Má prebiotické účinky, které mohou podporovat zdraví střev a může také pomoci předcházet zubnímu kazu tím, že inhibuje růst bakterií, které způsobují zubní plak. Xylitol je také bezpečný pro diabetiky, protože má nízký glykemický index a nezpůsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi.

Dobrý den, pane magistře, zajímalo by mne, jak ovlivňují střevní makrobiotu alkoholové cukry, např. xylitol. Prospívají ji, nebo naopak škodí? Nebo jsou neutrální? Předem děkuji za odpověď.

Ptáte se na typickou situaci, kdy je třeba rozlišovat, zda se jedná o zdravého jedince či nikoli.
Obecně platí, že polyoly jsou fermentovány střevní mikrobiotou. Tato informace nám říká, že u zdravého jedince je toto v pořádku, protože se zvyšuje aktivita mikrobiomu se všemi jejími důsledky.
Naopak nejčastěji prezentovaným příkladem, kdy se doporučuje alkoholové cukry z jídelníčku vyřadit, je syndrom dráždivého tračníku, který je spojován s tzv. FODMAP dietou. V takovém případě střevní dysbioza způsobí zvýšenou plynatost a nadýmání jako důsledek neschopnosti kvalitně zpracovat některé formy sacharidů, což vede k celé řadě velmi nepříjemných projevů (bolesti, křeče...).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi