Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Ptáte se na typickou situaci, kdy je třeba rozlišovat, zda se jedná o zdravého jedince či nikoli.
Obecně platí, že polyoly jsou fermentovány střevní mikrobiotou. Tato informace nám říká, že u zdravého jedince je toto v pořádku, protože se zvyšuje aktivita mikrobiomu se všemi jejími důsledky.
Naopak nejčastěji prezentovaným příkladem, kdy se doporučuje alkoholové cukry z jídelníčku vyřadit, je syndrom dráždivého tračníku, který je spojován s tzv. FODMAP dietou. V takovém případě střevní dysbioza způsobí zvýšenou plynatost a nadýmání jako důsledek neschopnosti kvalitně zpracovat některé formy sacharidů, což vede k celé řadě velmi nepříjemných projevů (bolesti, křeče...).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.