Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Zelené potraviny

Zelené potraviny jsou označení pro potraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, a jsou tak zdravé pro naše tělo. Tento termín se obvykle vztahuje na zelenou zeleninu, jako je špenát, brokolice, avokádo, zelený hrášek, zelené papriky, kiwi a mnoho dalších. Tyto potraviny jsou známé svými výživovými hodnotami a přínosy pro zdraví, jako je podpora imunitního systému, zlepšení trávení a snížení rizika vzniku chronických onemocnění.

Zelené potraviny jsou také bohaté na vlákninu, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje zdraví střev. Mnoho zelených potravin obsahuje také zdravé tuky, které jsou důležité pro zdraví srdce a mozku. Navíc, zelené potraviny jsou obecně nízkokalorické a mohou pomoci při hubnutí. Jejich vysoký obsah vody a vlákniny může pomoci zvyšovat pocit sytosti a snižovat příjem kalorií.

Dobrý den,
je vhodné užívání zelených potravin při autoimunitních chorobách, zejména u roztroušené sklerozy? Internet je plný velmi protichůdných názorů, polovina lidí tvrdí, že v tom případě je doslova nežádoucí podporovat imunitu, druhá polovina, že imunita u těchto pacientů je právě oslabená (v nerovnováze) a tyto potraviny význam mají.
Děkuji za odpověď.

Na toto téma není u odborné veřejnosti sjednocený názor. Pokud bych měl prezentovat svůj, tak tyto výrobky v základních dávkách bych se nebál v těchto situacích doporučovat, protože vykazují protizánětlivé účinky a roztroušená skleróza je provázená prozánětlivými procesy. S ohledem na fakt, že některé řasy obsahjí specifické imunomodulační látky, je rozumné zbytečně nezvyšovat dávkování, může to být kontraproduktivní.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně bílkovin v zelených potravinách. Nikdy jsem neslyšel, že by zelené rostliny měly plnohodnotné bílkoviny. Vždy jsem to četl pouze o sóje a v podstatě konopí. Opravdu mají plnohodnotné spektrum?
Díky

Aminokyselinová plnohodnotnost bílkovin u rostlinných zdrojů je citována u sóji, quinoi, konopných semen, chlorelly a spiruliny. Pomineme-li řasy, které tvoří nemalou součást kategorie zelených potravin, blíží se AMK spektrum u produktů z výhonků teoreticky prezentované plnohodnotnosti. Tady je ale třeba rozlišovat, v jaké fázi růstu rostlinu její výrobce zpracovává - od počátku procesu klíčení skrze jednotlivé vývojové fáze rostliny se poměrně dynamicky mění nejen podíl makrosložek (tedy i procentuální zastoupení bílkovin), ale i množství jednotlivých aminokyselin. Na rozdíl od řas, kde jsou zastoupení a struktura makrosložek poměrně konstantní, je proteinový profil ostatních zelených potravin proměnlivý - obecně ale můžeme tvrdit, že kategorie zelených potravin poskytuje plnohodnotné bílkoviny.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi