Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Na toto téma není u odborné veřejnosti sjednocený názor. Pokud bych měl prezentovat svůj, tak tyto výrobky v základních dávkách bych se nebál v těchto situacích doporučovat, protože vykazují protizánětlivé účinky a roztroušená skleróza je provázená prozánětlivými procesy. S ohledem na fakt, že některé řasy obsahjí specifické imunomodulační látky, je rozumné zbytečně nezvyšovat dávkování, může to být kontraproduktivní.
Aminokyselinová plnohodnotnost bílkovin u rostlinných zdrojů je citována u sóji, quinoi, konopných semen, chlorelly a spiruliny. Pomineme-li řasy, které tvoří nemalou součást kategorie zelených potravin, blíží se AMK spektrum u produktů z výhonků teoreticky prezentované plnohodnotnosti. Tady je ale třeba rozlišovat, v jaké fázi růstu rostlinu její výrobce zpracovává - od počátku procesu klíčení skrze jednotlivé vývojové fáze rostliny se poměrně dynamicky mění nejen podíl makrosložek (tedy i procentuální zastoupení bílkovin), ale i množství jednotlivých aminokyselin. Na rozdíl od řas, kde jsou zastoupení a struktura makrosložek poměrně konstantní, je proteinový profil ostatních zelených potravin proměnlivý - obecně ale můžeme tvrdit, že kategorie zelených potravin poskytuje plnohodnotné bílkoviny.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.