Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Zelené potraviny

Zelené potraviny jsou označení pro potraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, a jsou tak zdravé pro naše tělo. Tento termín se obvykle vztahuje na zelenou zeleninu, jako je špenát, brokolice, avokádo, zelený hrášek, zelené papriky, kiwi a mnoho dalších. Tyto potraviny jsou známé svými výživovými hodnotami a přínosy pro zdraví, jako je podpora imunitního systému, zlepšení trávení a snížení rizika vzniku chronických onemocnění.

Zelené potraviny jsou také bohaté na vlákninu, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje zdraví střev. Mnoho zelených potravin obsahuje také zdravé tuky, které jsou důležité pro zdraví srdce a mozku. Navíc, zelené potraviny jsou obecně nízkokalorické a mohou pomoci při hubnutí. Jejich vysoký obsah vody a vlákniny může pomoci zvyšovat pocit sytosti a snižovat příjem kalorií.

Dobrý den,
je vhodné užívání zelených potravin při autoimunitních chorobách, zejména u roztroušené sklerozy? Internet je plný velmi protichůdných názorů, polovina lidí tvrdí, že v tom případě je doslova nežádoucí podporovat imunitu, druhá polovina, že imunita u těchto pacientů je právě oslabená (v nerovnováze) a tyto potraviny význam mají.
Děkuji za odpověď.

Na toto téma není u odborné veřejnosti sjednocený názor. Pokud bych měl prezentovat svůj, tak tyto výrobky v základních dávkách bych se nebál v těchto situacích doporučovat, protože vykazují protizánětlivé účinky a roztroušená skleróza je provázená prozánětlivými procesy. S ohledem na fakt, že některé řasy obsahjí specifické imunomodulační látky, je rozumné zbytečně nezvyšovat dávkování, může to být kontraproduktivní.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně bílkovin v zelených potravinách. Nikdy jsem neslyšel, že by zelené rostliny měly plnohodnotné bílkoviny. Vždy jsem to četl pouze o sóje a v podstatě konopí. Opravdu mají plnohodnotné spektrum?
Díky

Aminokyselinová plnohodnotnost bílkovin u rostlinných zdrojů je citována u sóji, quinoi, konopných semen, chlorelly a spiruliny. Pomineme-li řasy, které tvoří nemalou součást kategorie zelených potravin, blíží se AMK spektrum u produktů z výhonků teoreticky prezentované plnohodnotnosti. Tady je ale třeba rozlišovat, v jaké fázi růstu rostlinu její výrobce zpracovává - od počátku procesu klíčení skrze jednotlivé vývojové fáze rostliny se poměrně dynamicky mění nejen podíl makrosložek (tedy i procentuální zastoupení bílkovin), ale i množství jednotlivých aminokyselin. Na rozdíl od řas, kde jsou zastoupení a struktura makrosložek poměrně konstantní, je proteinový profil ostatních zelených potravin proměnlivý - obecně ale můžeme tvrdit, že kategorie zelených potravin poskytuje plnohodnotné bílkoviny.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi