Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kokosový cukr

Kokosový cukr je přírodní sladidlo, které se získává z nektaru květů kokosové palmy. Je považován za zdravější alternativu k bílému cukru, protože má nižší glykemický index, tzn. způsobuje pomalejší nárůst hladiny cukru v krvi po jeho konzumaci. V malém množství obsahuje i některé vitamíny a minerály.

Dobrý den,
rada bych si ujasnila problematiku sladidel, zda chápu správně vlivy jednotlivých přístupu ke slazeni: netrpím žádným onemocněním, mým cilem je "pouze" zdravý přístup ke svému tělu, abych dodávala do těla co nejméně jedu... v současné chvíli nejsem schopna vynechat cukr úplně, přemýšlím, jak jej eventuálně nahradit. Ale ze všech úhlů pohledu na věc mi vychází, ze at použiji jakoukoli náhražku cukru, (at už jde o stevii, cekankovy sirup, datlový sirup atd), bude to ovlivňovat činnost slinivky, tj inzulinu a s tím spojených procesu, cili pokud chci omezit míru prijmu cukru, ale neuvádět v omyl tělo, je zřejmě jedinou variantou kokosový cukr? Nebo ev tmavý třtinový cukr?
Moc děkuji

S ohledem na potenciální zátěž ze strany sladidel na jednotlivé systémy v těle nejlépe vychází zdroje inulínu (např. čekankový sirup), protože se v podstatě jedná o koncentorvanou rozpustnou vlákninu (prebiotikum) s minimem energie a téměř nulovým dopadem na produkci inzulínu.
Při výběru vhodného sladidla vždy řešte nejprve jeho chuť (nemá smysl dlouhodobě konzumovat cokoli, co vám nechutná), poté jeho vliv na hladinu krevního cukru, dále obsah energie a v neposlední řadě i dopad na orální a střevní mikrobiotu (sladidlo může mít prozánětlivý nebo naopak protizánětlivý vliv).
Pokud sladidlo obsahuje cukry, je dobré kontrolovat jejich konzumované množství ve vztahu k doporučovaným dávkám (např. přebytek fruktózy prokazatelně podporuje nealkoholové tukovatění jater).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi