Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
S ohledem na potenciální zátěž ze strany sladidel na jednotlivé systémy v těle nejlépe vychází zdroje inulínu (např. čekankový sirup), protože se v podstatě jedná o koncentorvanou rozpustnou vlákninu (prebiotikum) s minimem energie a téměř nulovým dopadem na produkci inzulínu.
Při výběru vhodného sladidla vždy řešte nejprve jeho chuť (nemá smysl dlouhodobě konzumovat cokoli, co vám nechutná), poté jeho vliv na hladinu krevního cukru, dále obsah energie a v neposlední řadě i dopad na orální a střevní mikrobiotu (sladidlo může mít prozánětlivý nebo naopak protizánětlivý vliv).
Pokud sladidlo obsahuje cukry, je dobré kontrolovat jejich konzumované množství ve vztahu k doporučovaným dávkám (např. přebytek fruktózy prokazatelně podporuje nealkoholové tukovatění jater).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.