Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Čekankový sirup

Čekankový sirup je přírodní sladidlo, které se získává z kořenů rostliny čekanky. Je bohatý na inulin, typ vlákniny, který podporuje zdraví střev a může pomoci při regulaci hladiny cukru v krvi. Sirup je nízkokalorický a má nízký glykemický index, což znamená, že jeho konzumace nezpůsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi. Je proto vhodný pro diabetiky a všechny, kteří se snaží zhubnout nebo udržet svou hmotnost.

Jak jsou na tom umělá sladidla? Jsou opravdu špatná jen v tom, že vzniká závislost na sladkém? Která umělá sladidla jsou bezpečná a vhodná pro lidi s cukrovkou? Konkrétně by mě zajímal Erythritol.
Děkuji

Označení "špatná"pro umělá sladidla není úplně dobře vypovídající. Mají jednoznačnou výhodu v nízkém až nulovém obsahu energie, na stranu druhou - stejně jako jakákoli jiná sladidla - zbytečně zvyšují či zesilují vazbu na sladkou chuť, což může vést až k závislosti na sladkém. Hledáte-li v(ý)hodné sladidlo pro diabetiky, považujte za jednoznačného favorita zdroje inulínu (např. čekankový sirup) - jsou přírodního původu, s velmi nízkým podílem energie a současně plní funkci prebiotika.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na melasu a Váš názor na ni. Pochopila jsem, že je výhodná z hlediska obsahu železa, vápníku a hořčíku. Zajímalo by mne, zda tepelná úprava nějak znehodnocuje tyto minerály? Zda je vhodné ji používat v malém množství místo všech sladidel? Já jsem skončila u medu a melasy. Tyto dvě se mi jeví jako optimální, občas sáhnu po čekankovém sirupu, ale tam taky si musí člověk pohlídat, aby tam nebyl karamel a další věci.

Kuchyňská tepelná úprava může znehodnotit minerální složení výrobku maximálně v tom, že příliš vysoké teploty způsobí rozklad látek, na které jsou prvky vázané, samotná struktura minerálu ale zůstane neporušená. V takové situaci se může změnit využitelnost prvku.
Melasu považujte za nutričně velmi výhodné sladidlo, jehož specifikem je především chuť, která ne každému bude vyhovovat. Chcete-li, aby sladidla byla nedílnou součástí vašeho jídelníčku, opreferujte především melasu společně s medem a čekankovým sirupem, z nutričního a zdravotního hlediska patří mezi nejvýhodnější.
Při výběru čekankového sirupu vždy řešte jeho složení, ideální je čistý extrakt z kořene čekanky bez jakýchkoli dalších látek.

Dobrý den,
je vhodné jako alternativní sladidlo čekankový sirup? Z lekce mi vyplývá, že je to poměrně ideální náhrada za cukr, vzhledem k tomu že je to vlastně rozpustná vláknina sladké chuti? Jaké má popř. nevýhody?
Moc děkuji

Čekankový sirup je nutričně i zdravotně velmi zajímavou alternativou cukru. Hlavní výhodou je vysoký podíl rozpustné vlákniny inulínu, vysoká sladivost a nízká hodnoty GI. Má tak vliv na krevní glykémii a výživu probiotických kultur ve střevním traktu, čímž v oblasti sladidel docela vyčnívá.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi